Tjejerna kärade ner sig i Stig-Helmer och försvann – så här ser de ut idag, över 40 år senare

Lasse Åberg är en av våra mest älskade och folkkära skådespelare och genom åren har han gjort sig känd för sina roller i bland annat ”Trazan och Banarne”, ”Repmånad” och sist men inte minst som den tillbakadragna mannen Stig-Helmer Olsson i ”Sällskapsresan”, som trots sin tafatta personlighet, får kvinnorna på fall gång på gång.

Idag har Lasse Åberg hunnit fylla 81 och arbetar som frilansare. Men vad hände med damerna som förälskade sig i honom i filmerna?

Läs vidare så ska du få höra.

”Sällskapsresan” är en av våra mest älskade filmer och ses titt som tätt i tablån. Inte minst på lediga, långa dagar när folk är som mest sugna på att se på film.

Karaktärerna i ”Sällskapsresan” har verkligen fått en plats i svenska folkets hjärtan. Inte minst Stig-Helmer Olsson själv.

Åh, denna ljuvliga Stig-Helmer. Denna tillbakadragna och försiktiga man i sina bästa år som i varje film får en kvinna på fall.

De vackra damerna faller handlöst för Stig-Helmer och han i dem. Men om och om igen och film efter film blir han ensam igen.

Lasse Åberg var 40 år när den första filmen om Sällskapsresan hade premiär. Idag har han hunnit fylla 81 och arbetar som frilansare.

Men vad hände egentligen med alla damerna i filmerna om Stig-Helmer Olsson?

1. Lottie Ejebrant – ”Majsan” Lindberg i ”Sällskapsresan”, 1980.

Foto: Youtube/ Yvonne Åsell,SvD,TT

I den första Sällskapsresan-filmen var det Lotta Ejebrant, eller ”Majsan” som hon heter i filmen, som karaktären Stig-Helmer skulle kära ner sig i. Men filmen var långt ifrån Lotties första. Redan 1962 gjorde hon sin första filmroll som raggarbruden Nibban i Gunnar Hellströms film ” Chans”. Under 80- och 90-talet var hon med i allt från Rasmus på Luffen till Bröderna Mozart och så sent som 2013 hade hon en roll i ”Inte flera mord”. Lottie Ejebrant har också vunnit en Guldmask. Hon är född i Stockholm och där bor hon kvar än idag.

2. Cecilia Walton – Lotta Modin i ”Sällskapsresan 2: Snowroller” 1985

Cecilia Walton
Foto: Youtube

I den andra filmen om Stig-Helmer Olsson var det Cecilia Walton som spelade Stig-Helmers flamma. Filmen var en av Cecilias första roller efter att ha studerat på Teaterhögskolan i Malmö men det var långt i från det sista. Efter Sällskapsresan har hon bland annat spelat i ”Goda grannar” och ”Tre Kronor”. I år är hon aktuell med filmen ”Banandansen”.

3. Birgitte Söndergaard – Anna-Vera i ”SOS – en segelsällskapsresa”, 1988.

Foto: TT/ Fredrik Sandberg, TT,

I den tredje filmen träffar Stig-Helmer Anna-Vera som spelades av Birgitte Söndergaard. Birgitte hade haft några fåt jobb efter att hon gått ut Scenskolan i Göteborg 1981. Och efter rollen som Anna-Vera 1988 har hon synts flitigt på landets teaterscen. Hon har dessutom deltagit i Lets Dance, 2007, samt Rederiet.

4. Margo Gunn – Fiona McDougall i ”Den ofrivillige golfaren”, 1991.

Foto: Youtube

I golffilmen ”Den ofrivilliga golfaren” blir Stig-Helmer kär i skotska Fiona McDougall som spelades av brittiska skådespelerskan Margo Gunn. Efter rollen i Sällskapsresan har hon haft roller bland annat  ”Coronation Street. Senast hon syntes i tv-rutan var 2011 när hon medverkade i tv-serien ”New Tricks”.

5. Anna Norberg – Rebecka Melin i ”Hälsoresan”,1999.

Foto: TT/Youtube

I Hälsoresan är det Rebecka Melin som den tafatte Stig-Helmer faller pladask för. Rebecka spelas av Anna Norberg som är skådespelare, teaterproducent och musikalartist. Hon började sin karriär redan 1989 och har sedan dess synts till på allt från berns till Vasateatern i Stockholm. Sedan 2004 driver hon ett eget produktionsbolag.

Vilka underbara karaktärer dessa damer har spelat. Och vad säger du, känner du igen dem?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);