Vilken är din favorit? Här är 13 klassiska djurfilmer du måste ha sett!

När jag skulle skapa en lista av djurfilmer slog det mig en sak: Det finns såå många bra djurfilmer! Den här listan skulle verkligen kunna göras hur lång som helst, men någonstans fick det lov att ta stopp och det blev 13 stycken. Helt utan inbördes ordning, är här ett gäng filmer som du måste se och gärna visa för dina barn i familj och släkt. Vilken är din favorit?

1. Babe

BabeThePig

Ingen kan väl ha missat filmen om den lilla grisen, Babe? Han som bor på sin gård, men som hamnar i en massa trubbel och som ger sig ut på äventyr. Det har kommit uppföljare från den första filmen, men nummer ett är ändå den stora klassikern.

2. 101 dalmatiner

101Dalmatiner

De 101 dalmatinerna kom från början som tecknad film, men med åren har den också filmats på riktigt. Oavsett vilken av varianterna ni föredrar, är det här en riktig klassiker. Valparna, Cruella, dramatiken! Fungerar alltid.

3. Den otroliga vandringen

DenOtroligaVandringen

En film som kom så tidigt som 1993. Den handlar om Golden retriever’n, Shadow, Pitbull’en Chance och katten Sassy som ger sig ut på äventyr.

De ska vara borta från sina ägare under sommaren, men det är något de inte accepterar och beslutar sig för att ta sig hem igen. Ett spännande äventyr och en bra gjord film, speciellt med tanke på att den gjordes 1993.

4. Rädda Willy

RaddaWilly

En riktig klassiker kommer härnäst! ”Rädda Willy” gick på tv under mellandagarna och jag fastnade direkt efter att ha zappat fram till den.

Jag hade sett den flera gånger tidigare, men det var många år sedan. Filmen om den unga pojken Jessie som kommer till en fosterfamilj efter att hans mamma lämnat honom och åkt sin väg.

Han finner en vän i späckhuggaren Willy på ett zoo och de blir bästa vänner. De uppträder tillsammans innan historien får en oväntad och spännande vändning. Ett måste för alla djurfilmsälskare!

5. Ice Age

IceAge

Den första Ice Age-filmen kom 2002. Filmerna handlar om ett gäng djurvänner från istiden som utsätts för många olika saker och som tillsammans – genom sina minst sagt udda karaktärer – som ta sig igenom livet tillsammans. Spänning, sorg men framför allt en hel del skratt och tokigheter.

6. Lejonkungen

Lejonkungen

En given film på den här listan är självklart Lejonkungen. En film jag kan se hur många gånger som helst och som varje gång gör mig lika berörd.

Via länken ovan kan ni se en uppdaterad (modern) trailer till filmen, även om jag inte tror att detta är en film som någon missat? Om det är så, se den! Gärna med dina barn eller barn i släkten.

7. Hitta Nemo

HittaNemo

Hitta Nemo kom 2003. Tänk att det gått så många år! Och äntligen, under 2016, kommer en uppföljare! Nåväl.

Om vi ska fokusera på den första filmen handlar det om stackars clownfisken Nemo som kommer ifrån sin familj. Långt, långt bort från sin familj. Hans pappa börjar leta efter honom och det blir ett äventyr av sällan skådat slag.

8. Air Bud

AirBud

Air Bud är en film från 1997 som jag alltid gråter till i mitten av filmen. Det handlar om en golden retriever som bor tillsammans med en ägare som behandlar honom otroligt illa.

Han sitter fastkedjad vid sin bur hela dagarna och till slut bestämmer sig en pojke för att ta över hunden. Det blir en spännande resa och det visar sig också att hunden är väldigt bra på en speciell sak. Nämligen… basket!

9. Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille handlar om den lilla råttan Remy som drömmer om att bli kock. Filmen är från 2007 och oerhört välgjord! Remy kämpar för att komma in i kocklivet hos oss människor. Men – vilket kanske är förståeligt – är det ingen kock som vill ha en råtta i sitt kök. Tills en dag…

10. Happy Feet

HappyFeet

Här snackar vi ‘feel good’-film! Happy feet har också fått uppföljare och jag förstår varför. En riktig favorit hos många av barnen i min släkt. Den har även fått en Oscar för bästa animerade film.

Filmer handlar om kejsarpingvinen Mumble som lever med sin flock på Antarktis. Mumble är dock olik de andra pingvinerna då han inte kan sjunga. Men han består en helt annan egenskap – han är en riktig skicklig dansare!

11. Micke och Molle 

MickeOchMolle

Micke och Molle är en av de äldsta filmerna i den här listan och kom redan 1981. Den handlar om de omaka djuren, räven Micke och hunden Molle som finner varandra.

De blir bästa vänner när de är väldigt unga, men åren går och de växer in i olika delar av samhället som komplicerar deras vänskap. En fin film som håller än i dag.

12. Lady och Lufsen

LadyOchLufsen

Ni vet ”Bella Notte” som vi får höra under ”Kalle Anka och hans vänner” på julafton? Det finns faktiskt en film också! Skämt åsido, så är Lady och Lufsen den äldsta filmen i den här samlingen och kom redan 1955. Här kan vi också prata omaka hundar som finner varandra. Hundarnas egna ‘Romeo och Julia’.

13. Djungelboken

Djungelboken

Djungelbokens original kom 1967 och ÄR en stor klassiker. Men jag tänkte passa på att berätta för er att det i april 2016 kommer en animerad film om pojken Mowgli. Det är samma regissör som gjort ”Iron Man”, Jon Favreau, som regisserat filmen och den har som sagt premiär på biograferna i april.

Vill du ha fler sådana nyheter i ditt flöde? Klicka gärna på gillaknappen!