De här 11 kvinnorna gjorde något helt fantastiskt under 2014. Trots det har du kanske aldrig ens hört deras namn.

Det har inte alltid varit så lätt för kvinnor att ta sig fram och det är det fortfarande inte. Men dessa 11 grymma kvinnor har visat vägen under 2014. Jag tycker de förtjänas att hyllas även om de inte synts så mycket i media så att alla känner igen deras namn.

1. Susie Wolf är den första kvinnan på 22 år som har deltagit under en formel 1-tävlingshelg. Susie, du visar oss alla att motorsportens finrum inte är reserverad för män!

f1

Foto: Flickr

2. 13-åriga Malavath Poorna är den yngsta som har bestigit Mount Everest. Trots att hon är en ung kvinna från en fattig familj följde hon sin dröm, och bevisar för alla andra i hennes situation att det omöjliga är möjligt. Nu jag får rysningar, på riktigt!

malavath

Foto: www.youtube.com

3. Amy Hughes slog världsrekordet för både män och kvinnor genom att springa 53 marathon på 53 dagar. Helt galet vad stark den här kvinnan är! Någon som vågar anta utmaningen?

amy11

Foto: www.youtube.com

4. Bayan Mahmoud al-Zahran öppnade den allra första advokatbyrån i Saudiarabien som bara är för kvinnor. Fantastiskt!

jeddah

5. Tretton år och astronaut, låter det omöjligt? Faktum är att Alyssa Carson redan vid tretton års ålder tränar stenhårt tillsammans med Nasa för att resa till Mars i framtiden.

mars

Foto: www.youtube.com

6. 22-åriga Fatu Kekulas familj drabbades av Ebola. Situationen såg hopplös ut när de inte hade möjlighet att få hjälp på ett sjukhus. Men Fatu, som läser till sjuksköterska, vårdade dem hemma och lyckades rädda tre av fyra familjemedlemmar. Helt otroligt, med tanke på att hon inte hade tillgång till samma vårdmaterial som sjukhusen.

ebola

Foto: www.youtube.com

7. 2013 blev AnnaMaria Jansson den första kvinnan som kommenterade en fotbollsmatch för herrar i svensk TV. Du som lyssnar mycket på radio känner kanske redan igen Susanna Andréns röst från Sveriges Radio. Hon var i alla fall den första kvinnan att kommentera en VM-match i fotboll för herrar. Du är grym Susanna. Men det är galet att det här händer först 2014!

susanna

8. Yelena Serova är den första ryska kvinnan på ISS (internationella rymdstationen). På Nasas presskonferens innan rymdfärden fick Yelena frågor om hur den sex månader långa tiden i rymden skulle påverka hennes relation till sin dotter och hur hon skulle fixa sitt hår i rymden. Hennes svar till reportern: ”Jag har en fråga till dig. Varför frågar du inte mina manliga kollegor om deras hår?”. Bra sagt Yelena!

yelena

Foto: www.youtube.com

9. 13-åriga surfaren Olive Bowes blev upprörd när hon bläddrade igenom surfartidningen Tracks, och den enda bilden på en kvinna var en lättklädd bild på ”månadens kvinna”. Då skrev Olive ett tänkvärt brev till tidningen, som sedan har spridits över hela världen. Fantastiskt.

bowers

10. Indiska skådespelerskan Mallika Sherawat är en grym person som verkligen står för sina åsikter. Hon har talat och spridit kunskap om kvinnors situation i Indien. Under en presskonferens ifrågasattes hon av en reporter som undrade om hon verkligen skulle säga sådana saker. Mallikas respons: Att skälla ut reportern. Du är modig Mallika!

indien

11. En stor eloge till de saudiarabiska kvinnor som deltog i Women2Drive-kampanjen under året och vågade kämpa för sin rätt att köra bil.

saudi