Hon är Delhis första kvinnliga busschaufför någonsin. Vilken förebild!

Hon är Delhis första kvinnliga busschaufför någonsin. Vilken förebild!

Vankadarath Saritha, 30, är historik. Hon är Delhis första kvinnliga busschaufför någonsin.
– Efter att ha haft en fyra veckor lång utbildning ska det bli kul att börja mitt jobb på måndag. Det kommer att bli en utmaning eftersom chaufförers rykte inte är så bra, men jag kommer att följa alla regler och särskilt tänka på kvinnor säkerhet, sa hon till The Times of India.

Foto: The Indian Express.

Vankadarath Saritha kommer från den södra delstaten Telangana och berättar för den indiska tidningen att hon började köra buss för att kunna hjälpa till att försörja sin familj.

I sitt nya jobb vill hon framför allt hjälpa kvinnor och få dem att känna sig trygga när de åker buss.
På sistone har våldsbrotten mot kvinnor i Indien uppmärksammats internationellt efter flera gängvåldtäkter. Det var bland annat en brutal gängvåldtäkt mot en 23-årig kvinnlig student på en buss i Delhi 2012 som lyfte frågan världen över.

Nu hoppas Vankadarath Saritha kunna hjälpa kvinnor att stå på sig och känna sig trygga.
– Jag vill sända ut ett budskap till alla kvinnor i vårt samhälle om att inget jobb är menat endast för män. Kvinnor kan göra allting om de värderar deras potential, säger hon till The Times of India.

Under Vankadarath Saritha första jobbdag var det många nyfikna som fotograferade henne och sa ”Tack, Madame”. Allt ska ha gått bra förutom något teknikstrul med bussen, som åtgärdades med detsamma.

Vissa indiska delstater har haft kvinnliga busschaufförer i flera år, men detta är första gången som bussbolaget Delhi Transport Corporation (DTC) anlitar en kvinnlig busschaufför, uppger BBC.
– Att ha en kvinnlig förare kommer att förbättra bilden av vår service. Vi fick sju till åtta ansökningar och vi anställde Saritha. Nu kommer vi att annonsera igen och anställa fler kvinnliga förare, sa RS Minhas på DTC, enligt BBC.
Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna