Som barn var hon ”Tjorven” med hela svenska folket – i dag är Maria professor

1964 visades det första avsnittet av Vi på Saltkråkan. Det blev omgående en i raden av supersuccéer för allas vår favoritförfattare Astrid Lindgren. Miljoner svenskar följde varje vecka de både komiska och dramatiska händelserna som utspelade sig på Saltkråkan, i Stockholms skärgård.

I huvudrollen? Tjorven! Den lilla flickan vars bästa vän är hunden Båtsman. Hon räknas i dag som en av våra mest folkkära karaktärer genom tiderna. Rollen spelades av Maria Johansson, som efter genombrottet som barn fortsatte med skådespelaryrket. I dag har hon helt bytt bana.

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke, säger Maria till Allers.

Redan som liten blev Maria fängslad av skådespelaryrket. När hennes storasyster gick på lekteater, och dessutom fick vara med i barnprogrammet Sigges cirkus tjatade Maria så att hon också fick börja. Trots att hon inte hade åldern inne.

– Ja, det började redan när jag var fyra år. Min storasyster gick på lekteater, men där måste man vara fem år. Då tjatade jag mig till att få börja jag också! Min syster hade fått vara med i barnprogrammet Sigges cirkus och fått sitta i knät på Sigge Fürst. Det ville jag också få göra, säger Maria till Allers.

Men det blev inte Sigge Fürsts program hon fick vara med, och tur var väl det. I stället blev det Vi på Saltkråkan, som Maria fick göra sin debut på TV.

– Jag sökte. Det var kul, några enkla prov bara. Och när de sedan ringde och sa att jag fått rollen som Tjorven, sa jag bara ”det visste jag redan”. Jag såg att farbror Olle (Olle Hellbom, regissören) satte en stjärna vid mitt namn, berättar Maria för Allers.

SVT

Med genombrottet och den folkkära karaktärens genomslag blev Maria känd över hela landet. Ett kändisskap som hade sina för- och nackdelar. Hon fortsatte på den inslagna vägen med skådespeleri och teater i 20 års tid. Därefter hade hon flera roller inom teatern, som bland annat regissör.

Men 2012 hade hon fått nog av att stå framför kameran och studerade istället till att bli professor. Och i dag har hon den rollen vid teaterhögskolan där hon en gång började som elev. Det skriver Allers.

– Jag är faktiskt oförskämt nöjd just nu, säger Maria som i dag är 60 år gammal.

Kul att se dig igen, Maria. Och vad kul att du mår så bra. Tack för alla minnen och oförglömliga stunder du har bjudit oss på.

Dela gärna för att hylla Maria. Hon har ju trots allt gett oss Tjorven!