17-åringens feministiska citat i skolkatalogen sprids som en löpeld. Klockrent!

I USA är det tradition i skolor med en skolkatalog med foton på eleverna som alla får mot slutet på ett skolår. Många lämnar även ett citat under sitt foto. Så här fick en elev Internet att gå på högvarv tack vare hennes viktiga och genomtänkta citat.

Till det klassiska fotot är det vanligaste att använda kända citat eller bitar ur en sångtext. Men vår hjälte Caitlyn Cannon valde en helt annan väg. Hon ville inte vara som alla andra utan ville säga något som var av betydelse och kunde inspirera.

Så hon skrev detta

Caitlyn

”Jag behöver feminism för jag tänker gifta mig rikt och det kan jag inte göra om min fru och jag bara tjänar 0,75 cent för varje dollar som en man tjänar”.

Caitlyn som beskriver sig som ”feminist” och ”övertygande gay” berättade för Huffington Post att hon hittade ett liknande citat på Tumblr och ändrade delar som var skriven ur en mans perspektiv, så det bättre kunde representera det arv hon ville lämna efter sig.

En vän blev inspirerad av detta och publicerade en bild av skolboksfotot på Caitlyn på Twitter. Inlägget har i dag blivit retweetat mer än 11 000 gånger.

Caitlyn berättar att hon valde citatet både för att lämna något efter sig som var annorlunda men dessutom något som var sant och hon kunde stå för.

Till Huffington Post berättar hon i ett mail: ”Jag var trött på att se samma gamla citat från populära böcker, filmer och författare och jag ville belysa ett problem som kvinnor möter”. ”Jag har aldrig skämts över att säga att jag är gay så HBTQ aspekten är helt enkelt den jag är.”

Givetvis var det även många som ifrågasatte den stora löneskillnaden och hur pass detta stämde. Men enligt Vita Huset så tjänar en amerikansk kvinna, i snitt, endast 77% av vad en man gör för samma arbete. Skillnaderna blir ännu värre när man ser skillnaden till etnicitet då en afro-amerikansk eller latinamerikansk kvinna endast tjänar 64% och 56% respektive för vad en vit man tjänar.

Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ av Caitlyn, väl värt att dela med andra.
Heja Caitlyn!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.