Ingen förstod hur hålet kunde sluka en hel sjö. Nu har väderfenomenet förbluffat en hel värld.

Så länge någon kan minnas har ett märkligt naturfenomen utspelat sig vid Lost Lake i Willamettes Nationalpark i Oregon. Vid den här tidpunkten på året rinner sjön ned i ett stort hål. Var vattnet tar vägen är det ingen som haft riktigt koll på, skriver The Bulletin. Här är hålet som fascinerar en hel värld just nu.

Under den regniga hösten och vintern är det ingen som lägger märke till Lost Lake. Men när det börjar bli varmare är det som om någon drar proppen ur ett badkar.

lavahål

När regnperioden ebbar ut förlorar sjön dess vattenkälla och vatten försvinner ner i ett ganska stort hål. Häftigt, va?

lavahål2

Video på fenomenet.

Varför blir det då ett sådant här märkligt hål där vattnet försvinner? Förklaringen stavas lavarör. Dessa bildas under vulkanutbrott när lavan strömmar under jorden. När lavan färdas under jordytan kan den bilda tunnlar. Och det är när tunneln eller rören kollapsar, som det bildas ett hål. Kolla på illustrationen nedan som förklarar fenomenet.

lavarör4

Enligt Jude McHugh, talesperson för nationalparken, sipprar Lost Lakes vatten ned i jordmassorna genom lavarören, som i sin tur fyller på andra vattenkällor på andra ställen i skogen. Vattenkällor som i sin tur fungerar som dricksvatten för samhällen i närheten.

Visst är vår jord fantastisk?

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.