19 saker bara du som har en bästis förstår. När jag kommer till nummer 13 måste jag ringa min bästa vän. Det är ju så sant!

Vänner kommer och går.
Men bästisar består.
Här är 19 uppenbara tecken på att ni är bästa vänner.

1. Du vet allt om din kompis matvanor. Ner på detaljnivå. Inte bara vilken typ av bröd det ska vara utan givetvis också hur mycket smör det ska vara på smörgåsen. När det kommer till saft så vet du förstås inte bara vilken sort det ska vara utan också hur starkt eller svagt den ska blandas. Det är i princip onödigt att ni båda kollar igenom menyerna när ni går på restaurang för du vet redan vad din kompis kommer att välja.

2. Du har inte längre några gränser för vad som är ditt och den andra personens. Att sätta i gaffeln i något som ser gott ut på din kompis tallrik är ingenting konstigt. Att klampa in utan att ringa på dörren är också helt normalt.

3. Du är självklar del av din kompis familj. Ofta känns det som att de är dina extraföräldrar och de bryr om sig lika mycket om dig som sitt eget barn.

4. Ni kan vara tysta tillsammans. Allt behöver inte hela tiden sägas med ord. Ni kan resa ihop och vara tysta i flera timmar i sträck, bara existera i varandras sällskap och du känner dig bekväm med det.

5. Ni skriver sms till varandra som ingen utomstående person någonsin skulle kunna tolka.

6. Överlag kan andra människor ha svårt att förstå när ni kommunicerar med varandra. Utifrån är det nästan som att ni har ett helt eget språk med kodord för vart och vartannat ord. Ibland behövs det inte ens ord, ett ansiktsuttryck räcker gott och väl.

7. Du vet allt om alla betydelsefulla personer din kompis har haft i sitt liv, gymnasieförälskelser och rumskompisar, även om du aldrig träffat dem.

8. Det spelar ingen roll hur länge ni varit ifrån varandra, när ni väl träffas tar det bara några sekunder innan ni båda skrattar åt något av era interna skämt och allt är som vanligt igen.

9. Du stalkar dina ex på nätet och överanalyserar deras förehavanden. Men det här är liksom inget du behöver hymla med. Din bästa kompis vet redan att du är galen.

10. Ni har sovit tillsammans så många gånger att du vet exakt hur din kompis låter och rör sig på nätterna. Och det här är förstås någonting du gärna härmar på morgonen.

11. Ni låter som ett gammalt par. Ofta tjafsar ni om helt meningslösa saker. Det kan låta ungefär så här:
– Du får fråga.
– Nej du får fråga.
– Nej, du.
– Jag frågade sist!
– Okej då… Ursäkta var finns toaletten?

12. Du kan säga ett enda ord som kan få den andra personen att explodera av skratt.

13. Ni pratar om hur fint och praktiskt det vore att någon gång kunna bo grannar så att ni alltid kunde umgås och låta era barn leka tillsammans. Eller så har ni redan tagit steget och flyttat vägg-i-vägg.

14. När du verkligen behöver höra sanningen så är det den här personen som kommer att berätta den för dig.

15. En vanlig vän hade tagit den sista biten pizza och delat den med dig. Dina bästa vän tar den, äter demonstrativt upp den framför näsan på dig och skrattar.

16. Ni myser med varandra som om det vore en parrelation (minus sex) och tycker inte att det är konstigt.

17. När en av er blir ihop med någon så kommer bästisen på köpet. Det är inget som behöver informeras om – det märks.

18. Ni tycker att det är hysteriskt roligt att skicka fula bilder till varandra. Ju fler dubbelhakor desto bättre.

19. Ni uppmuntrar alltid varandras flamsiga och knäppa sidor. Extra jobbigt blir det om ni är på ett ställe där ni vet att ni måste vara tysta och allvarliga. Ett väntrum eller den tysta delen på biblioteket kan vara en fruktansvärd prövning.

Bilden från youtube är på Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg. Newsners favoritbästisar.

Om du gillar det här, dela det gärna med din bästis. Om du vill får du gärna gilla Newsner också. Vi kanske inte blir din bästis men vi ska försöka ge dig fler fina artiklar.

Den här krönikan är skriven av vår vän Zandra Lundberg. Vi är stolta över att ha fått publicera den här. På Zandra Lundbergs Facebook-sida hittar du fler krönikor och texter av henne. Vi gillar Zandra, gör det gärna du också.