Snickarna renoverar skolan – upptäcker orörd klenod från 1917

Året är 1917. Första världskriget pågår för fullt, Sverige får ransonering på såväl bröd som kaffe och mjölk och Finland förklarar sin självständighet från Ryssland.

Det är också året då Emerson High School i amerikanska Oklahoma City installerar nya svarta tavlor i sina klassrum.

Nästan 100 år senare ska några snickare renovera skolan – och när de bryter loss de svarta tavlorna från väggarna upptäcker de något fascinerande.

När hantverkarna 2015 klev in för att renovera fyra klassrum på Emerson High School hade de ingen aning om att de skulle göra en historisk upptäckt.

Bildkälla: Imgur

Deras uppdrag var sätta in whiteboards och smartboards i klassrummen – och för att göra det behövde de först plocka bort de svarta tavlorna.

Bildkälla: Imgur

Vad som gömde sig där bakom? En helt annan uppsättning svarta tavlor – som stått orörda och bevarats i perfekt skick i nästan 100 år.

Bildkälla: Imgur

Det visade sig att de där nya tavlorna som installerades i slutet av 1917 bara hade satts upp ovanför de gamla.

Så när de väl bröts loss igen gömde sig 98 år gamla målningar och skrifter bakom – och eftersom de hade skyddats så väl såg det ut som de kunde ha gjorts bara någon dag tidigare.

Bildkälla: Imgur

Det var en fascinerande tidskapsel som innehöll allt ifrån dåtidens matte till läsning, musik och skrivstil.

Bildkälla: Imgur

Där fanns en kalender med en bild på en flicka och kalkon, vilket visade att det nyligen hade varit Thanksgiving.

Bildkälla: Imgur

Där fanns också en multiplikationstabell som visade hur läroplanen och utbildningsmetoderna såg ut på den tiden, innan de avfärdades eller glömdes bort.

– Jag har aldrig sett den där tekniken i hela mitt liv, säger skolans rektor Sherry Kishore till The Oklahoman.

Bildkälla: Imgur

Det kanske verkar obekant för yngre människor, men för äldre generationer var det som att resa tillbaka till barndomen. Rektorn Sherry Kishore visade fyndet för sin 85-åriga mamma – och glömmer aldrig reaktionen.

– Hon bara stod där och grät. Hon sa att det var exakt så hennes klassrum såg ut när hon gick i skolan, säger Sherry Kishore till The Oklahoman.

Bildkälla: Imgur

Skolan byggdes 1895 och har genom åren genomgått flera renoveringar, men aldrig med några fynd som det här.

Bildkälla: Imgur

Nu gör staden sitt bästa för att bevara de vackra tavlorna i många år och generationer framöver.

Fascinerande!

Bildkälla: Imgur

Det är så häftigt med sådant som kan bevaras i mängder av år så vi får en inblick i hur det såg ut förr. Sprid gärna vidare det häftiga fyndet till dina vänner!