Mannen hittar guldring när han plockar svamp – rörs till tårar när han tittar närmare

Mannen hittar guldring när han plockar svamp – rörs till tårar när han tittar närmare

Lionel Lepezel har levt hela sitt liv i den lilla franska byn Charny-sur-Meuse.

Han känner byn och omgivningarna som sin egen ficka. Lionel gillar också att njuta av långa promenader genom de täta skogarna i området.

Ofta letar han efter svamp, men det är inte på vilken plats som helst som Lionel traskar runt. 

I närheten av skogsområdet utspelade sig nämligen ett av de längsta och blodigaste slagen under första världskriget; Slaget vid Verdun. 

Wikipedia

Slaget vid Verdun har beskrivit som en ”köttkvarn” och när man tittar i historieböckerna är det inte svårt att förstå varför. 

Totalt miste drygt 300 000 människor livet här, de flesta tyskar och fransmän.

Youtube / BFMTV

Men alla hemskheter som ägde rum i området är knappast något som Lionel Lepezel brukar fundera på när han letar efter skogens guld. 

Men en dag, när han som vanligt plockade svamp, upptäckte han något som skulle komma att förändra hans liv för alltid. I den täta vegetation såg han något glimrande i gräset. 

Lionel böjde sig ner för att lyfta upp det lilla objektet.

Youtube / BFMTV

Det visade sig vara en enkel guldring – men de ingraverande bokstäverna på insidan av ringen fick hans hjärta att slå några extra slag. 

”Martha et Léonce, 18/07/14”, löd inskriptionen.

Lionel förstod att det rörde sig om en vigselring. Av datumet att döma var den från den sjunde juli 1914, bara två veckor innan första världskrigets utbrott. 

Lionel blev snart fast besluten om att ge tillbaka till sin rättmätiga ägare. Men hur skulle han bära sig åt för att hitta ägaren eller eventuella släktningar, efter så lång tid?

Han började med att fråga sin vän Cédric om råd, en lärare som forskat mycket kring vad som hände i just Verdun under första världskriget. 

Youtube / BFMTV

Både Lionel och Cédric gick igenom oändligt med arkivmaterial och intervjuade vittnen, men de hittade aldrig personen de letade efter.

Efter 10 års jakt hade duon kört fast – Lionel och Cédric gav upp. 

Men i slutet av 2016 ringde plötsligt Lionels telefon. Det var Cédric.

Med viss försiktighet berättade han för sin vän att det kanske närmade sig ett slut på gåtan. Arkiv där identifikationsnummer för soldater fanns listade hade nu gjorts tillgängliga för allmänheten. 

Nyheten gjöt nytt mod i grabbarna.

Tillsammans grävde de igenom ytterligare arkiv och dokument, tills de stötte på en ung man vid namn Achille Léonce Bourrelly. Han hade stupat 1916, ungefär på samma plats där Lionel hittade ringen. 

Youtube / BFMTV

Efter alla dessa år hade Lionel och Cédric äntligen funnit en konkret ledtråd.

Lionel lyckades dessutom hitta två telefonnummer till två möjliga ättlingar till Léonce. Det första spåret visade sig vara fel, men de bestämde sig ändå för att skicka ett meddelande till den andra personen, en viss Alain Bourrelly.

Alain blev väldigt paff när han hörde Lionels röst i telefonen, som undrade om Alain kände till om någon släkting dött i Verdun.  

Alain ringde omedelbart upp och fick hela historien berättat för sig, av Lionel.

Youtube / BFMTV

Det visade sig till slut att ringen tillhört Alains farfar. 

”Lionel sa att jag kunde plocka upp ringen dagen efter. Jag kunde inte sova på hela natten. Jag visste att min pappa aldrig hade känt sin far. Hans mor uppfostrade honom efter kriget. Vi pratade aldrig speciellt mycket om det”, förklarar Alain. 

Alain letade äve upp vigselbeviset från sina morföräldrar, likaså dödsattesten av Léonce. Léonce Bourrelly träffades och dog av sina skador från en splittergranat. 

Alain och hans familj bestämde sig snart för att träffa både Lionel och Cédric. De ville dock vänta till hösten, ungefär samma tid på året som Léonce stupade.

Tillsammans gick de ut på fältet, där de blodiga striderna ägt rum och där Lionel hittat ringen. 

Atmosfären och det grymma öde som berövat så många människor livet påverkade alla som var med under denna speciella stund, 100 år senare.

”När du ser allt detta få du en klump i halsen. Min farfar dog i ett område mellan två byar, som totalförstördes under kriget. De hade grävt diken i den frusna marken. Det var en total massaker”. 

Alain fick aldrig träffa sin farfar, men att få hans vigselring 100 år efter det förödande slaget betyder mycket för honom – det märks klart och tydligt i videon nedan. 

En stor tumme upp till Lionel och Cédric för deras envisa arbete med att återlämna ringen till dess rätta ägare!

Dessutom fick de vara med och berätta en familjeberättelse som träffade mig rakt i hjärtat. 

Tveka inte att dela vidare denna artikel, om du tycker att fler borde få chansen att läsa om denna fascinerande historia!