10 skäl till varför du aldrig borde kasta bort ditt gurkspad. Nummer 3 såg jag inte komma.

Vem tänker egentligen på att spara gurkspadet som blir över när vi kalasat färdigt på saltgurkorna? Jag ska villigt erkänna att jag brukar slänga vätskan rätt i vasken, i bästa fall tvättar jag ur och sparar burken. Men om du tar en titt på denna lista så hittar säkert ett eller två användningsområden för gurksaft, som faktiskt har en hel del oväntade kvalitéer!  

1. Lindra solbränna.

Doppa några bomullstussar i gurksaft och badda på solbrännan. Ättikan i vätskan hjälper till att lindra den brännande känslan och vips har du din helt egna aftersun.

Flickr/EricOgan

solbranna

2. I en cocktail.

Det blir inte lätt att övertyga dina gäster att dricka en gurkcocktail, men detta enkla knep har förfört mer än en person… Mixa isbitar tillsammans med 6 cl vodka och 9 cl gurksaft. Skaka väl och häll upp i martiniglas. Kom ihåg att dricka med måtta!

Flickr/Edkohler

flickr1

3. Mot baksmälla.

Efter en fest med en hel del alkohol kan kroppen bli uttorkad och en baksmälla är att vänta… Men prova att dricka lite gurksaft innan du somnar. Många som testat hävdar att det fungerar och det skadar ju inte att prova?

Flickr/MislavMarohnic

5233928419_0d00a1780f_b

4. Mot muskelkramper.

Många tränare rekommenderar att dricka 1/4 glas gurksaft (och vatten) efter träning, för hjälpa musklerna att återhämta sig och slippa nattkramper.

Flickr/MislavMarohnicFlickr/Randy-Lemoine

kata1

5. Mot halsbränna.

Några centiliter gurksaft med en sked honung kan lindra halsbränna enligt vissa.

shutterstock_277832879

6. Mot förkylningar och halsont.

När de första symptomen börjar, ta en sked gurksaft och drick. Ättika/vinäger finns med i många gamla huskurer och är lika effektivt och mycket mer naturligt än hostmedicin.

Flickr/MislavMarohnicFlickr/EmilyMucha

flickr1

7. I matlagningen.

Du kan ha gurksaft i din salladsdressing som ett substitut för vinäger eller blanda saften med yoghurt, för att göra en krämig salladsdressing till grönsalladen. Vissa använder också gurkspad för att marinera kött och är väldigt nöjda med resultatet.

Flickr/MislavMarohnicFlickr/JeremyKeith

kott1

8. Håll färsk mat fräsch.

Om du har ätit upp alla dina gurkor, testa att lägga ett kokt ägg, lök eller vitlök i burken med det överblivna ättikslaget. Saften ger maten en fin touch och håller varorna fräschare längre. Detta knep fungerar även med konserverade grönsaker, såsom tomater, gröna bönor och kronärtskockor.

Flickr/MislavMarohnicFlickr/LizWest

left6

9. Rengöra koppar.

Med gurkspad och en tvättsvamp kan du skrubba kopparföremål. De blir som nya!

Flickr/MislavMarohnicFlickr/AlanLevine

levine1

10. Mot ogräset.

Ättika är ett populärt alternativ för att bekämpa ogräs i trädgården eller mellan stenplattorna. Häll över lite gurksaft över tistlar eller nässlor och de kommer att försvinna.

Flickr/MislavMarohnicFlickr/KariSullivan

ograa

Även om allt kanske inte är vetenskapligt bevisat och kanske snarare mer husmorsknep, så kunde jag aldrig ana att gurkspad ha så många oanade användningsområden. Jag är säker på att nästa gång jag äter inlagd eller saltgurka kommer se på den där saften med helt andra ögon! Dela gärna vidare alla dessa smarta tips om du känner någon som också borde se detta!