10 vanliga saker du aldrig någonsin ska stoppa i mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen är, förmodligen, den mest fantastiska uppfinning någonsin när det kommer till matlagning. 

Det finns dock några regler du bör följa om du ska kunna dra nytta av mikron på ett bra och säkert sätt.

För om den inte används precis som tillverkaren instruerar kan mikrovågsugnen faktiskt bli farlig – brandrisk kan snabbt uppstå med explosioner som följd. 

En del av dessa 10 saker som du aldrig bör sätta i en mikrovågsugn kanske inte kommer som en överraskning, men går jag till mig själv var det faktiskt några saker som jag inte hade koll på. 

Hjälp gärna till att dela listan vidare så att fler lär sig vilka saker du passa dig för att köra i mikron, förhoppningsvis kan det åtminstone hjälpa någon du känner i framtiden. 

1. Hela ägg

© Pixabay

Även om du kan laga äggröra i mikron, ska du passa dig för sätta in ett helt ägg i mikrovågsugnen.

I värsta fall kan det bildas ånga i ägget som inte har någonstans att ta vägen, vilket gör att det exploderar och orsakar stor skada i din mikrovågsugn. 

Ett talande exempel är när Stockholmsbon Malin Johansson försökte laga ett ägg med hjälp av mikrovågsugnen, i januari 2017. Den gången slutade det med skadade ögon och andra till tredje gradens brännskada, skriver Aftonbladet

2. Förvaringbehållare i plast

plasy67
© Wikipedia / Donmike10

Vissa plastbehållare görs speciellt för att kunna användas i mikrovågsugnar och brukar ha en tydlig märkning. 

Men om du använder bara några gamla plastbehållare riskerar du att kemikalier från plasten tar sig in i din mat. Så här upptäcker du om din matlåda är giftig

3. Druvor

grape
© Wikipedia/domdomegg

Om du bara sätta sätter in en liten bit i en mikrovågsugn, kan den mängd energi och el som går in i den lilla massa bli för mycket.

Om du inte är försiktig med druvor kan det sluta med en liten explosion, tillräckligt kraftfull för att förstöra din mikrovågsugn, enligt Institutionen för fysik vid University of Illinois.

4. Porslin

© Wikipedia/TimEvanson

Vackra fat med metallfärgade utsmyckningar är ingen bra idé att stoppa i mikron.

Metall är en riktig brandstartare i mikrougnen. Chansa inte, se till att du alltid värmer mat på mikrosäkert porslin i stället.

5. Disksvampar

© Pixabay

En del tror att bakterierna i kökssvampen eller disktrasan försvinner om man kör den i mikron på hög värme.

Men ska det verkligen fungera måste du se till att trasan är blöt. Är svampen torr finns det inget vatten för att skapa energi och då kommer svampen/trasan själv att göra det – vilket kan leda till en eldsvåda i mikron.  

6. Frigolit 

© Wikipedia/BrokenSphere

Vissa matlådor från snabbmatsställen är i frigolit, men var väldigt försiktig med att värma dessa i mikron.

En del frigolitförpackningar går att ha i mikron, medan andra innehåller kemikalier som kommer att läcka in i din mat. Titta på märkningen så du inte utsätter dig själv för fara. 

7. Potatis

© Flickr/MiraRijavec

Om du inte gör några hål i potatisen innan du lägger den i mikrovågsugnen kan den explodera på dig – ungefär som med ägget. 

Ett enkelt tips är att sticka en rå potatis med en gaffel ett par gånger, för att vara på den säkra sidan. 

8. Termos-mugg

© Flickr/Yourbestdigs

Termosmuggar är ofta tillverkade av rostfritt stål eller plast. Som du säker redan läst är metall + plast och mikrovågsugn inga bra kombinationer. 

Om inte tillverkaren skriver att din termosmugg du har till jobbet är säker att mikra, låt bli!

9. Chilipeppar

© Pixabay

Het chilipeppar kan vara lite riskabelt att använda i matlagningen. Om du rör på insidan av en chilipeppar och sedan råkar klia dig i ögonen, då kommer att få stora problem.

Likaså om du tillagar pepparn i mikrovågsugn, för då kommer en kryddstark ånga att slå mot dina ögon och din hals när du öppnar mikrovågsdörren. Inte så kul! 

10. Ingenting alls

© Flickr/Melinda

Om du slår på en mikrovågsugn helöt tom, då finns det ingenstans för alla att energi att ta vägen.

Mikrovågsugnen bör därför aldrig köras tom, eftersom det kan skada magnetronen och orsaka allvarliga skador.

Nu ser vi till att ingen av våra nära och kära kommer till skada genom att använda mikron på fel sätt – DELA gärna denna information med din familj och vänner på Facebook!

 
 

Läs mer om...