12 geniala skoknep som dina fötter kommer tacka dig för.

Även om allt fler jobb innebär stillastittande arbete, så tar våra stackars fötter ganska mycket stryk ändå.  De allra flesta av oss behåller skorna på under i stort sett hela dagen och fötterna stängs in i en ganska smärtsam och jobbigt tillvaro. En råd kan ju vara att köpa bekväma skor, men det finns också en hel del andra lösningar för att ge våra fötter den kärlek de så väl förtjänar. I slutändan är det ju våra fötter som ska bära upp våra kroppar genom livet. I guiden nedan bjuds vi på 14 smarta skoknep som alla borde känna till. Vissa hade jag faktiskt sett innan, men ganska många kom som en överraskning för mig. Spana gärna in dessa tips och känn dig fri att dela listan med alla dina vänner på Facebook. Tänk bara på hur många som kommer tacka dig efteråt!

1. Fotbad med bikarbonat.

shutterstock_10463980

Trötta fötter efter en långpromenad eller shoppingtur på stan? Blanda 3-4 teskedar bikarbonat per liter vatten och njut av ett riktigt avkopplande fotbad.

2. Tejpa ihop tårna.

littlethings.com

tejpa

Vill du dansa runt i pumps en hel kväll utan att få ont i fötterna? Lösningen är tejp. Använd helst kirurgtejp och linda samman din andra och tredje tå. Mellan tårna du just tejpat ihop går en nerv som smärtar när den kläms åt, vilket ofta sker när du går i högklackat.

3. Gör dina sneakers vita igen.

instructables.com

public

Tandkräm har många ovanliga användningsområden. Det fungerar särskilt väl som ett rengöringsmedel för smutsiga sneakers.

4. Mot dåligt lukt

Null

Lägg en torr tepåse i skorna över natten och lukten är puts väck. Inte så dumt, eller hur?

5. Undvik blåsor på joggingturen.

Youtube

Skarmavbild 2016-04-16 kl. 12.12.57

Hålen längst bak på joggingskorna har en funktion. Om man snörar upp dit minskar risken för blåsor och skavsår.

6. Vinäger mot saltfläckar.

countryoutfitter.com

vinegar

Du kan enkelt göra din en egen mix av vatten och vinäger för att göra rent skorna. Blanda i en skål, tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk.

7. Knep mot för små skor.

hercampus.com

campus1

Stretcha ut dina trånga skor genom att placera en förslutbar påse med vatten i skon. Ställ in skorna i frysen över natten. (Obs bör inte göras med skor i känsliga material).

8. Vattentäta skor.

skoknep1

Om du inte har någon impregneringsspray hemma, så kanske du har ett adventsljus & en hårtork i alla fall? Skrubba skorna med ljuset och värm sedan på med hårtorken. Sekunder senare kommer du ha ett vattentätt skydd på dina skor!

9. Klassiska husmorstipset.

lemon1

Ett uråldrigt husmorstips för de envisa fläckarna och saltränderna är att göra en egen vattenlösning med pressad citronsaft. Blöt en bomullstrasa och gnugga försiktigt fläckarna med vattenlösningen.

10. Undvik tidningspapper.

tidningar1

Tidningspapper är inte optimalt om du vill torka dina skor effektivt. Vätan gör att trycksvärtan extra lätt förflyttas till dina skor. Använd skoblock istället, eller ljust papper.

11. Sandpapper + mocka = sant.

mocka1

Har du fått riktigt ihärdiga fläckar på mocka-skorna? Testa att punktbehandla fläckarna med ett väldigt finkornigt sandpapper. Mer var försiktig och tryck inte för hårt med sandpappret.

12. Bättre grepp.

wikihow.com

hagalund

Att gnida sandpapper på sulor på ett par nya skor brukar många göra för att få bättre grepp. Men har du inget sandpapper brukar nagelfil fungera.

Känner du någon behöver ta hand om sina fötter och skor bättre? Dela gärna listan vidare med alla du känner.