14 anledningar till att alltid ha Tiger Balsam hemma

De flesta av oss har någon gång använt eller stött på en burk med Tiger Balsam. Den starkt doftande och vaselinlika salvan som jag kommer ihåg att min mamma brukade stryka över tinningarna när hon hade huvudvärk.

Men det är inte det enda som Tiger Balsam kan hjälpa mot.

Det är kanske vanligare att man idag tar en tablett när man har ett problem, men efter att ha läst detta kommer du kunna rensa ut en hel del piller från medicinskåpet.

WikimediaCommons

Orginalet tillverkades redan 1870 av en kinesisk botaniker som hette Aw Chu Kin, salvan som inte alls innehåller några tigrar har istället fått sitt namn efter uppfinnarens son, Aw Boon Haw vilket betyder tiger på kinesiska.

Den innehåller bland annat vaselin, avmentoliserad myntaolja, kajeputolja, racemisk kamfer, levomentol och kryddnejlikolja.

Här kommer en lista på den magiska salvans fantastiska egenskaper:

1. Lindar kliande bett

Har du blivit biten av en mygga? Inga problen, stryk lite Tiger Balsam på bettet så slipper du klådan. Se helst till att inte klia så mycket innan, då kan det svida till ordentligt när salvan stryks på.

2. Mot mygg och andra envisa insekter

De flesta känner igen den distinkta lukten av Tiger Balsam, även insekter. Vill du slippa både mygg och knott när du sitter ute en sommarkväll är det bara att ställa ut en burk med Tiger Balsam och öppna locket så slipper du de allra envisaste insekterna.

WikimediaCommons

3. Mot svett

Svettas du mycket? Inga problem. Stryk lite Tiger Balsam under armarna, mentolen I salvan neutraliserar lukten och du behöver inte vara rädd för att lukta illa längre.

4. Lindrar värkande leder

På Livestrongs hemsida kan man läsa om en skandinavisk studie som gjort 2007 visar att blodflödet ökar där du applicerat Tiger Balsam.

Har du jobbat hårt en hel dag och kommit hem med värkande leder? Massera in lite Tiger Balsam på de drabbade områdena så ska du se att värken snart ger med sig.

5. Tar bort färgfläckar

Har du målat och fått färgfläckar på händerna som inte vill ge med sig?

Stryk lite Tiger Balsam på fläckarna och gnugga sedan bort med en trasa.

6. Skräm iväg skadedjur

Om du har problem med skadedjur hemma som gärna äter på dina trämöbler kan du skydda dem genom att stryka lite Tiger Balsam på trät, det skrämmer bort djuren med sin starka doft.

WikimediaCommons

7. Mot halsont

Börjar du få ont i halsen? Stryk genast lite Tiger Balsam på utsidan av halsen, det kommer både lindra smärtan och hjälpa dig att andas lättare.

8. Mot nästäppa

Tiger Balsam innehåller mycket mentol vilket gör att den är perfekt att användas när du börjar bli förkyld. Så fort du börjar få svårt att andas genom näsan är det bara att stryka ett tunt lager precis under borrarna, men var försiktig, du vill inte få in nån salva i näsan.

9. Lindrar huvudvärk

Även om jag redan snuddat vid ämnen är det värt att ta upp igen, forskning visar nämligen att Tiger Balsam lindrar huvudvärk. Stryk lite salva på tinningarna när du får ont så slipper du stoppa i dig värktabletter i onödan. Men akta så du inte får salvan i ögonen, jag kana v egen erfarenhet saga att det gör ganska ont.

10. Lindrar värkande fötter

Om du inte tar hand om dina fötter är det inte ovanligt att de snabbt är fulla av förhårdnader som värker. Ett enkelt sätt att slippa värken är att stryka på lite tigerbalsam. Mentolen hjälper blodcirkulationen och värkar smärtlindrande.

WikimediaCommons

11. Värmer upp kalla fötter

Det är inte bara värkande fötter som gillar en insmörjning, det hjälper även om du ofta fryser om fötterna, dessutom kommer de lukta gott.

12. Mot illamående

Blir du lätt åksjuk? Köp genast en burk med Tiger Balsam och ha den alltid med dig. Det är bara att öppna locket och lukta lite på den ibland så brukar illamåendet försvinna.

13. Väldoftande kläder och skor

Ibland när du öppnar garderobsdörren kan du mötas av en instängd och inte alls så trevlig lukt. Ställ in en liten burk med Tiger Balsam så kommer det lukta fräscht varje gång du öppnar garderobsdörren.

14. Mot magont

Brukar du få ont i magen eller lider av mensvärk? Eftersom att Tiger Balsam ökar blodcirkulationen och ger en känsla av värme kan det vara både skönt och lindrande att smörja det onda området.

Mer om Tiger Balsam kan du läsa i Fass.

WikimediaCommons

Se så många fantastiska egenskaper den uråldriga salvan har, inte konstigt att den fortfarande går att köpa.

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av salvans magiska krafter!