19 oväntade och effektiva saker du kan använda balsam till

Om jag går ur duschen utan att ha använt balsam så blir mitt hår frissigt och svårt att kamma ut, därför är balsam en räddare i nöden många gånger. Vad många inte visste var att balsam inte bara uträttar magi i håret, det kan användas till så mycket mer.

Balsam har visat sig vara en problemlösare i många situationer, framförallt i hemmet. Dessa 20 punkter får dig garanterat att alltid vilja ha balsam hemma, och inte för att ha i håret.  

1. Det tar bort vattenfast smink

Smeta på det precis som du skulle gjort med ansiktskräm eller kokosolja. Det tar effektivt bort mascara utan att irritera ögonen eller huden runt den. 

Foto: Shutterstock/Nelen

2. Det får rostfritt stål att skina som nytt

Om du ersätter ditt traditionella poleringsmedel med balsam så kommer du att märka att ditt stål skiner ovanligt mycket. 

3. Det tar bort det skrynkliga i kläder

Ibland händer det att man slänger kläder eller lakan i tvätten trots att de egentligen inte behöver tvättas. Om du kommer på det i efterhand och vill dra upp tyget ur den smutsiga tvättkorgen är balsam räddningen. Du fyller bara ett handfat med varmt vatten och häller i en tesked balsam. Lägg i plagget eller lakanet och låt det dra i cirka 30 minuter. Sedan tar du upp det och drar försiktigt isär fibrerna. Skölj sedan av i kallt vatten och häng på tork.

4. Det gör att borstar kan användas en längre tid

Varje gång du använder en pensel eller borste av något slag så absorberas smuts där, därför behöver dessa rengöras precis som allt annat, särskilt sminkborstar. Med lite balsam kan borstarna bli som nya. Du börjar med att skölja penseln i vatten, sedan tar du en klick balsam i handflatan och gnider in i borstens strån. Skölj av och upprepa, sedan hänger du borsten upp och ner så att den får torka. 

Wikimedia Commons

5. Det kan ge volym och lockar till spikrakt hår

De flesta vet att balsam gör håret mjukt och lätt att kamma, men att det kan ge lockar åt spikrakt hår är nytt för många. Ta en tom flaska och fyll med vatten, en tesked balsam, en tesked havssalt, och en tesked hårgele. Skaka flaskan ordentligt och spraya i håret så ska du få se vilken volym det ger.

6. Det kan användas som raklödder (som dessutom återfuktar)

Balsam kan faktiskt göra samma jobb som raklödder, förutom att det inte löddrar. Men balsam gör det enkelt för rakhyveln att glida och det lämnar huden len.

Shutterstock

7. Det kan användas som skonsamt sköljmedel

Ta två skopor balsam, tre skopor vinäger och sex skopor vatten och mixa i en tömd sköljmedelflaska. Häll i tvättmaskinens behållare för sköljmedel, och vips så har det gjort dina kläder mjuka och väldoftande. 

8. Det tar bort tillfälliga tatueringar

Har du barn eller passar barn kommer du någon gång se att de vill ha en låtsastatuering som tenderar att sitta som berg. Genom att gnida lite balsam på tatueringen så försvinner den.

9. Det ger glans till trötta växter

Om du tycker att dina växter ser trötta och färglösa ut trots att du vattnat dem är balsam ett genidrag om du ska ha gäster över. Genom att gnida lite på växternas blad får de snabbt glans, och du kan imponera på besöket. 

Wikimedia Commons

10. Det återfuktar torra och spruckna fötter

När du har spruckna hälar tänker du förmodligen att du borde fila dem. Visst, du får bort flagnad hud, men fötterna blir inte mjukare. Add smörja in dem i balsam och sedan fila däremot, det fungerar som magi.

11. Du kan putsa läder- och lackskor med det

Ta en ren handduk eller oanvänd trasa och ha på lite balsam. Gnugga sedan försiktigt på de skor du vill ska skina, resultatet? blänkande.

12. Det får dina smycken att skina

Allt du behöver göra för att hålla dina smycken skinande är att gnida in lite balsam i dem.

13. Det reparerar envisa blixtlås

Envisa blixtlås kan vara enormt irriterande, men med lite balsam så kan du bespara dig frustrationen. Tryck ut en liten klick och gnid på blixtlåset i fråga, sedan ska du se att det börjar ge med sig.

14. Det får tyst på en knakande dörr

Balsam har faktiskt liknande effekt som lås-spray. Ha balsam på en handduk eller trasa in gnid in på området som får dörren att knaka, billigt smörjmedel.

15. Det skyddar ditt hår från att skadas av blekning

Alla som är måna om sitt hår bör vara uppmärksamma. Klor sliter extremt mycket på håret, så vet du att du ska bada i en bassäng eller pool så kan balsam vara din räddning från att kapa av flera centimeter. Du gnider bara in dina hårtoppar i balsam och låter det sitta i medan du bada så skyddar det ditt hår från klorinet.

Foto: Shutterstock/Sunny Toys

16. Det gör garn mjukare

Balsam har en mjukgörande effekt och det gäller även på garn. När du tvättat kläder eller annat som är gjort av garn kan du göra de en extra vända i maskinen, men med balsam i tvättmedelsbehållaren, detta kommer göra plaggen mjukare.

17. Det mjukar upp torra nagelband

Nagelbandskröm eller olja är en skönhetsprodukt som ofta är ganska dyr. Genom att ersätta det med balsam sparar du pengar men kan få samma effekt.

18. Det kan användas som huvudingrediens i anti-skrynkelspray

Blanda vinäger, vatten och balsam i en flaska och skaka om. Spraya sedan på plagget och låt torka platt för att få bort det skrynkliga.

Foto: Flickr

19. Det förhindrar verktyg från att rosta

Det är väldigt enkelt. Du smörjer in dina verktyg med ett tunt lager balsam. Gnid in med en ren trasa och upprepa processen. Balsamte skyddar dem från att rosta.

Att balsam kunde användas till så många saker och dessutom vara en räddare i nöden hade jag ingen aning om. Nu kommer jag alltid se till att ha balsam hemma. Dela gärna för att tipsa andra.