4 listiga tips som hjälper dig till en lyckad tomatodling i vår

Vi går mot varmare årstider och äntligen kan trädgårdsälskare runt om i vårt avlånga land bege sig ut till rabatter och trädgårdsland för att börja plantera växter, blommor och grönsaker.

I takt med det börjar också nätet fyllas av listiga tips som visar hur man åstadkommer en tjusig skörd – som exempelvis när det kommer till att odla tomater, något som kanske kan verka som en utmaning men som faktiskt är lättare än vad många tror.

Släng bara ett öga på de här fyra tipsen så ska du snart se att du har en hel uppsjö av söta, saftiga tomater att använda sommarsallader och grillade hamburgare. Och du, glöm inte att dela vidare till dina vänner efter att du har läst så att de också kan ge sig ut i rabatterna och testa!

Odla på snedden

Tomatplantor må växa på höjden, men ett smart knep är faktiskt att plantera på snedden eftersom det utvecklar ett bättre rotsystem, skriver mhpgardener. Gräv ner plantan i sidled i jorden och se till så bladverket sticker upp ovanför marken – och när tomatplantan sedan börjar växa vertikalt så kommer rötterna göra sitt jobb och hålla plantan levande utan att du behöver slita ut dig med gödsel och vatten.

Bildkälla: Youtube

Strö ut en smula bikarbonat

Bikarbonat gör underverk inom många olika områden – och så även till din tomatodling, hur märkligt det än må låta. Vänta tills tomatplantan har växt ungefär 2,5 centimeter i diameter och strö sedan ut 4 msk bikarbonat runt omkring i jorden (OBS: var noga med att inte strössla på själva plantan). Upprepa sedan proceduren när plantan är halvfärdig. Varför då, tänker du? Jo, för att bikarbonat sänker syrahalten i skörden – vilket kommer få dina tomater att smaka som himmelriket.

Bildkälla: Youtube

Håll fåglarna borta

Det är inte bara vi människor som vet att tomater är saftiga: det är även något som attraherar fåglar. Ett tips för att slippa bli av med alla godsaker i rabatten är därför att ställa ut en liten skål med vatten, skriver California Gardening. På så sätt kan fåglarna släcka törsten utan att ge sig på dina tomater – och du får äntligen ha dem för dig själv!

tomat1
Bildkälla: Youtube

Använd övermogna tomater

En annan briljant idé för att odla ett obegränsat förråd är att… använda övermogna tomater! Javisst, du läste rätt, istället för att slänga dem i papperskorgen kan de faktiskt göra nytta för att odla nya plantor, konstaterar The Wannabe Homesteader. Skär dina övermogna tomater i vanliga skivor och släng ner i en kruka med jord, fyll på med mer jord så att det täcker skivorna och vattna sedan sporadiskt. Vänta 7-14 dagar – och du kommer se hur de växer. De största och mest välvuxna tomatplantorna kan du sedan bara plantera i en annan kruka och så är du på god väg mot sommarens tomatskörd!

tomat5
Bildkälla: Youtube

Nu är det bara att sätta igång – med de här tipsen i bakfickan kommer du imponera på alla vänner och bekanta med dina välvuxna och smaskiga tomater.

Dela gärna vidare tipsen till någon som skulle uppskatta detta!