5 enkla fotövningar som lindrar rygg, höft och knäsmärtor – på under 20 minuter

För att ett hus ska ha balans måste du börja bygga från grunden. Samma sak gäller med din kropp.

Men fötterna är kanske en av de kroppsdelarna som vi bryr oss om minst. Till exempel, när tog du ett fotvad sist? 

Här är 5 övningar som förhoppningsvis kan få dina fötter att må lite bättre. Och tro mig, det kommer göra stor skillnad för andra delar av din kropp om fötterna stärks upp! 

© Pixabay

1. Tåpress

Vadmuskulaturen och ledbanden nära hälen är otroligt viktiga för fötternas hälsa.

Prova att stå på ett trappsteg eller liknande, med halva foten hängades fritt. Försök gå upp på tårna med båda fötterna och låt sedan hälen sjunka ned en bit under trappsteget.

Ta det försiktigt, det gör inget om sänkningen av foten tar tio sekunder eller mer. Upprepa tio gånger på varje fot och prova att göra övningen 2-3 gånger i veckan. 

2. Stretcha fotvalvet

Den här övningen kan öka rörelsen i foten, men också motverka smärta i fotvalvet. Enklast är om du börjar med att sätta dig ned i en stol och lägger upp den ena foten över det andra benets knä.

Greppa tag i tårna och dra dem försiktigt upp mot vristen. Den rörelsen stretchar sen- och muskelvävnaden, som binder samman hälen med tårna.

Pröva att hålla denna position i 10 sekunder och upprepa på varje fot cirka 10 gånger.

 

3. Motstånds-träning

4. Spreta med tårna

De små tåmusklerna kanske man inte tänker på så ofta, men de behöver också aktiveras och få kärlek. Dessa muskler fyller också en viktig funktion, eftersom starka tåmuskler förbättrar balansen och ökar flexibiliteten i fötterna.

Testa att sätta en kraftigare gummisnodd runt tårna och försök sedan spreta isär. Det ska ge lite motstånd, så se till att ha ett ordentligt gummiband. Du kan spreta med tårna i fem sekunder och upprepa tio gånger på varje fot.

5. Tåplock

Denna utmanande övning kan du göra både sittandes och ståendes.

Börja med att placera en mindre handduk på golvet framför dig. Försök sedan knipa tag om handdukens mitt, med hjälp av tårna. Försök sedan dra handduken mot dig.

Du kan också lägga ut tärningar, kulor ellet något liknande och försöka plocka upp med tårna. Upprepa 4-5 gånger för varje fot. 

© Pixabay

Glöm inte att gå runt barfota också när du kan, det kommer göra underverk för dina fötter! 

Dela gärna träningstipsen med alla du känner –förhoppningsvis kan fler lägga några minuter i veckan på att ta hand som fötterna och det kommer löna sig i längden!