5 enkla knep i köket som du genast borde lägga på minnet.

Att vara ett proffs i köket handlar inte bara om hur god mat du lagar, utan lika mycket om hur du kan lösa knepiga situationer. För ibland gör vi det verkligen onödigt svårt för oss. Vi är så vana att göra saker och ting på ett visst sätt att vi inte tänker på att lösningen på våra irriterande små vardagsproblem finns precis runt hörnet – och som kan underlätta och snabba på allt mellan himmel och jord. De här fem smarta köksknepen kan vara bra att ha på minnet nästa gång du har ätit sallad, ska köpa bananer eller vill åt den där förrädiska äggulan. Allt blir ju så mycket enklare!  

Få ut citronjuicen

Har du ingen juicepress men behöver pressa citroner så kan du testa detta. Dela citronen på mitten, ta fram en kökstång och lägg in citronhalvan. Tryck till ordentligt – och all juice kommer pressas ut samtidigt som du slipper få den på händerna.

koksknep2
Bildkälla: Youtube

Separera äggulan

Det här klassiska knepet funkar alltid lika bra om du vill separera äggulan från vitan. Istället för att stå och peta med en gaffel – ta bara en pet-flaska, tryck ut lite luft och sug upp äggulan som du sedan lägger i tallriken bredvid. Briljant!

koksknep1
Bildkälla: Youtube

Inga bruna bananer

Börjar dina bananer bli bruna? Dra fram plastfolie och vira det runt stjälkarna. Det enkla knepet kommer få bananerna att hålla sig mogna i 4-5 dagar längre! När du sedan ska ta en banan så lossar du bara på plastfolien, drar loss den från klasen och virar tillbaka folien runt de kvarvarande bananerna.

koksknep3
Bildkälla: Youtube

Håll salladen fräsch

När det blir kvar sallad efter middagen kan den, om den får ligga kvar i den öppna påsen i kylen, snabbt bli dålig. Lösningen? Plocka bara fram hushållspapper! Lägg det i salladspåsen och pappret kommer nu att suga upp fukt så att salladsbladen håller sig fräscha längre. Jag hade då ingen aning.

koksknep4
Bildkälla: Youtube

Plastfoliehålen

Det är så irriterande när man ska ta plastfolie och den hela tiden hoppar upp ur kartongen. Många av oss har inte lagt märke till det, men lösningen på problemet finns faktiskt ofta på förpackningen. Längs med kartongens sidor kan det finnas små hål – och om du trycker in dem kommer plastfolien stanna på sin plats när du ska dra loss en bit. Hand upp om du visste detta!

koksknep5
Bildkälla: Youtube

Släng gärna ett öga på den här videon så får du se mer av knepen:

Du kanske kände till några av de här knepen tidigare, men jag tror framförallt att många unga personer där ute skulle må bra av att lära sig lite smarta husmorsknep i köket. Därför får du gärna dela vidare på knappen här under.