5 smarta knep som gör det busenkelt att rensa avloppet

Du tar dig en varm och skön dusch för att plötsligt märka att vattnet inte går ner i duschbrunnen. Det är inget drömscenario direkt, men det händer alltid då och då. Att rengöra avloppet kan vara ett projekt för sig, men här är de bästa knepen för att snabbt och effektivt rengöra duschbrunnen.

Det är inte bara irriterande när det stockar sig i duschbrunnen, dessutom kan det vara dåligt för hälsan att inte rengöra och tömma den med jämna mellanrum.

Mer allvarliga problem måste såklart lösas av rörmokare, men det finns många smart knep som man kan ta till själv hemma.

1. Använd bikarbonat och vinäger

Börja med att koka upp vatten och häll det över avloppet långsamt, så länge det går ner. Om duschbrunnen är helt stockad, häll bara lite vatten för att undvika mer stigande vatten.

Efter det här, strö bikarbonat i det öppna avloppet och låt det dra in i några minuter.

Häll stegvis vinäger in i avloppet och i mötet med bikarbonat kommer det skumma till. Den kemiska reaktion som uppstår kommer lösa upp smutset i avloppet.

Avsluta med att hälla på mer hett vatten för att få bort all vinäger och bikarbonat. Nu är duschbrunnen förhoppningsvis ren, men du kan behöva upprepa proceduren några gånger.

bakpulver_vinager
© Pixabay

2. Använd sugpropp

Om knepet ovan inte fungerar är det bäst att ta till sugproppen. Placera sugkoppen runt hela duschbrunnen för att hålla det tätt. Om det finns en öppning kommer samma effekt inte att uppnås.

Ta ett ordentligt tag med båda händerna och tryck och dra. Upprepa tre eller fyra gånger om det behövs.

sugpropp
© Shutterstock

3. Använd kemiska medel – med måtta

Kemiska rengöringsmedel är inte det bästa att rengöra stockade avlopp med. Det kan nämligen skada rören och ge ifrån sig gifter. Men som engångsföreteelse kan det vara effektivt att testa kemiska medel – men kom ihåg att vara återhållsam.

kemiska_medel
© Flickr/Mike Mozart

4. Använd klädgalge

En smart taktik är att ta hjälp av en klädhängare för att rengöra avloppet. Här är det dock viktigt att vara försiktig så att man inte skadar rören, men som en engångslösning kan det här vara riktigt effektivt.

Öppna upp hängaren för att sedan försiktigt gå ner med den i brunnen. Vrid om på vägen ner för att förhoppningsvis lätta på stockningen.

galge
© Pixabay

5. Ta hjälp av en avloppsrensare

Om inget av ovanstående tips fungerar, då kan det löna sig att låna eller hyra en avloppsrensare. Det kan löna sig att ta reda på vilken rensare som lämpar sig för just ditt avlopp och om man ska utföra det här själv kan lite erfarenheten på området behövas.

avloppsrensare
© U.S. Air Forces Central Command

De här knepen har åtminstone hjälpt mig i omgångar. Dela gärna med dina vänner för att sprida kunskapen till fler personer!