5 smarta sätt att använda tandpetare som du aldrig har tänkt på.

I nästan alla hem kan du hitta en burk med tandpetare. För många fyller produkten bara en enda funktion, att peta bort matrester mellan tänderna, men faktum är att de små spetsiga tandpetarna kan göra stor nytta även på andra håll – inte minst då i köket. Här är 5 smarta knep som visar hur du kan ta tillvara på tandpetarnas alla funktioner och utnyttja dem för att lösa små vardagsproblem. Jag kommer i alla fall att minnas många av de här idéerna! Obs: Se till så att du inte använder färgade tandpetare eftersom de innehåller färgämnen. Ta istället de vanliga varianterna i trä.

1. Håll grönsakerna fräscha
Du vet hur en gurka alltid blir lite ofräsch i ena änden när du skär av en bit och sedan lägger in den i kylen? Med hjälp av tandpetare kan du fortsätta hålla den fräsch: spara bara toppen av gurkan och tryck fast den på änden istället för att slänga den. Knepet funkar så klart också med annat, som exempelvis citroner!

Bildkälla: youtube.com

tandpetare3

2. Perfekt tillagad potatis
Tack vare tandpetare kan du fixa potatis i mikron på nolltid. Tryck bara i fyra ”ben” under potatisen – och eftersom det nu blir utrymme också nertill så kan potatisen dra åt sig värme jämnt överallt istället för att den bara tillagas på toppen. Vira in den i en våtservett, sätt mikron på 7-10 minuter och snart är din potatis färdig. Smart!

Bildkälla: wildamarillohares.blogspot.se

tandpetare5

3. Laga mat som ett proffs
Kyckling är en perfekt fredagsrätt och med tandpetare som hjälpmedel kan den bli extra smaskig. Det här klassiska knepet är precis så enkelt som det låter: lägg bara dina favorittillbehör i mitten av kycklingen, vik in sidorna och ta till tandpetarna för att hålla paketet på plats. Det kan ju tilläggas att receptet på bilden dessutom har bacon över sig… GOTT!

Bildkälla: Imgur

tandpetare6

4. Se till så tårtan står sig
Att baka en tårta inför ett kommande kalas har ett angenämt problem: det blir ofta över en bit eller två som kan ätas i efterhand. För att fortsätta hålla tårtan fräsch kan du, precis som med grönsaker, använda tandpetare. Lägg brödskivor längs med ändarna och tryck fast dem med de små tandpetarna – något som kommer innebära att brödet blir hårt men tårtan är fräsch!

Bildkälla: tidymom.net

tandpetare2

5. Kolla om kakorna är klara
Om du tycker om att baka är det här ett tips för dig. När du har gjort en tårta eller kaka så kan du snabbt och enkelt, och utan att förstöra mästerverket, kontrollera om den är klar eller om den behöver en extra vända i ugnen. Stick bara ner tandpetaren: om den kommer ut ren så har fyllningen satt sig så att ditt bakverk är redo att serveras, men om smeten följer med så är det inte riktigt klart.

Bildkälla: olivethis.com

tandpetare4

Du kanske kände till flera av de här knepen sedan tidigare, men för mig var det många nya och bra idéer som kan komma väl till användning. Dela gärna vidare till dina vänner så de också kan läsa de smarta knepen för att få nytta av tandpetarna som alla har hemma!