6 enkla steg till att odla oändligt med potatis – på höjden

Att få äta riktigt färsk potatis är något av det godaste jag vet. Oavsett om det är på mackan, till en god fiskmiddag en varm sommardag eller i form av potatismos är det alltid lika smaskigt. 

Men än godare skulle det bli om jag kunde producera min egen potatis. Och med den här geniala idén kan det faktiskt bli verklighet nu när våren och sommaren är på ingång.

 I Sverige kan vi verkligen skryta med god potatis. Något av det bästa tycker jag är att vi ofta kan få den närproducerad, som är mycket bättre för miljön, men smakar på något sätt mycket godare. Men med den här smidiga uppfinningen kan du odla potatis helt på egen hand i din trädgård eller balkong – för den tar inte upp mycket utrymme.

Allt du behöver är:

1. Hönsnät, cirka 120 centimeter för höjden och 240 centimeter för höjden

2. 4 staketpålar

3. Halm (inte hö)

4. Några påsar med jord eller egen kompost

5. Utsädespotatis

6. Vatten

Okej, då sätter vi igång!

Steg 1 – Hönsnätet

Bildkälla: Youtube/neotoy

Börja med att sätta ihop hönsnätet till vad som kan liknas till en tunna, utan golv.

Det här kommer bli stomen för hela potatistornet som gör det möjligt för potatisen att växa på höjden

Steg 2 – Staketpålar

Bildkälla: Youtube/neotoy

Hitta en bra och stadig plats där du kan sätta ner de fyra staketpålarna. Dessa kommer hjälpa till att hålla hönsnätet stadigt så potatistornet en dag inte bara ramlar.

Det bästa är om du kan sätta fast hönsnätet i pålarna så behöver du garanterat inte oroa dig för att tornet kommer välta.

Steg 3 – Halm

Bildkälla: Youtube/neotoy

När tornets stome, med pålarna och nätet, är på plats är det dags för halmet. Ta några nävar med halm och sprid ut över botten, gärna några centimeter högt.

Se sedan till att det blir som ett fågelbo i mitten där potatisen och jorden kommer läggas, vilket gör att kanterna är stadiga och vattnet kan spridas ut fint.

Steg 4 – Jorden

Bildkälla: Youtube/neotoy

Nu ska vi lägga i jorden, eller kompost om du använder det. Använd en spade för att sprida ut jorden fint i det nybyggda halmboet så det nästan når upp till kanten.

Skaka gärna ut jorden och använd spaden för att göra så jorden är jämn och fin i boet. 

Steg 5 – Utsädespotatis

Bildkälla: Youtube/neotoy

Till det näst sista steget, utsädespotatisen. Dela den i två och lägg bitarna som i en cirkel i boets utsida, men lämna några centimeter utåt kanterna.

När detta är klart, lägg på ytterligare jord så potatisarna täcks och sedan ännu ett lager halm, som fungerar som ett skyddande täcke..

Steg 6 – Vatten

Bildkälla: Youtube/neotoy

Nu är du redo att börja på nästa lager potatisar, och det enda du behöver göra är att upprepa stegen vi har gått igenom här ovan. Viktigt är dock att du inte bygger hela vägen upp till toppen, utan lämna cirka 30 centimeter så potatisbladen kan växa fritt.

Det sista du gör är att sprida ut mellan 3 och 4 liter vatten över det färdiga tornet och vänta.  

Efter ungefär en månad kommer du börja se gröna blad växa utifrån tornet. Detta är alltså de nya färska potatisarna som kommer upp.

Bildkälla: Shutterstock

När du märker att löven börjar bli bruna, vänta en vecka för att sedan välta tornet och dra ut dina nya färska potatisar som du kan avnjuta till en god middag. Hur gott som helst!

Här nedan kan du själv se instruktionsvideon över hur du går tillväga. Lycka till!

Har du fler vänner som skulle gilla att kunna odla färsk potatis i sin egen trädgård eller på balkongen? Dela gärna artikeln!

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna