6 geniala knep som visar varför det alltid är bra att ha ett strykjärn i hemmet.

I takt med att torktumlaren och det skrynkelfria tyget har tagit över allt mer så har också strykjärnet slutat fylla sitt behov i många hem. Men att göra sig av med strykjärnet är ganska dumt. Det är nämligen inte bara bra för att stryka kläder – utan har också mängder av alternativa användningsområden som kan lösa små vardagsproblem med gott resultat. Visste du till exempel att strykjärnet kan laga repor i golvet, få bort fula avtryck i mattan eller till och med användas för att laga mat? Jo, det stämmer – spana bara in detta!  

Laminera papper

Behöver du laminera ett papper, men saknar lamineringsmaskin? Lugn, strykjärnet fungerar minst lika bra. Lägg bara ner pappret i en lamineringsficka och placera en handduk över. Sätt strykjärnet på hög värme och tryck med det över handduken fram och tillbaka några gånger. Vänd och kör andra sidan av pappret – och du är nu klar!

strykjarn1
Bildkälla: Youtube

strykjarn1
Bildkälla: Youtube

Repor i trägolvet

Förr eller senare får alla trägolv små, fula repor. Även om det mest är du själv som lägger märke till dem så kan det vara skönt att få bort och återigen ha ett blankt och slätt golv – och då är strykjärnet ett utmärkt hjälpmedel. Droppa lite vatten i repan, lägg över en blöt handduk och stryk långsamt med strykjärnet på hög värme tills repan är väck. Smidigt!

strykjarn2
Bildkälla: Youtube

strykjarn2
Bildkälla: Youtube

Hett vax

Att spilla ut hett vax är aldrig roligt – och det är ännu tråkigare att behöva sitta och skrapa bort det för hand. Men det går betydligt snabbare om du gräver fram allas vår favoritpryl: strykjärnet. Sätt det på låg värme, lägg över hushållspapper och kör med strykjärnet i små cirklar. Vaxet kommer snart sugas upp och försvinna från dina möbler!

strykjarn3
Bildkälla: Youtube

strykjarn3
Bildkälla: Youtube

Laga mat

Har spisen gått sönder samtidigt som magen hungrar efter mat? Ta fram strykjärnet och sätt det på hög värme, så kan det användas som spisplatta. Kanske inte nödvändigt i alla situationer – men ett roligt litet knep att känna till.

strykjarn4
Bildkälla: Youtube

strykjarn4
Bildkälla: Youtube

Klistermärken

Om du har ett klistermärke som har börjat tappa greppet så kan du snabbt och enkelt ge det en andra andning med hjälp av strykjärnet. Lägg lite aluminiumfolie över klistermärket, sätt strykjärnet på låg värme och tryck det ovanpå i 15-20 sekunder. Klistermärket är som nytt igen!

strykjarn5
Bildkälla: Youtube

strykjarn5
Bildkälla: Youtube

Fula märken i mattan

När det är dags att möblera om i vardagsrummet ser det alltid lite trist ut om soffan har lämnat fula avtryck på mattan. Men med ett strykjärn är du av med problemet på nolltid: lägg bara en fuktig handduk över märket och kör med strykjärnet på ångfunktionen. Snacka om enkelt sätt att lösa situationen!

strykjarn_youtube
Bildkälla: Youtube

strykjarn_youtube
Bildkälla: Youtube

Kolla gärna på det här videoklippet också, där du dessutom får ett tips om hur du kan frysa in mat utan fryspåsar med hjälp av strykjärnet:

Du kanske kände till flera av de här smarta knepen innan – men jag tror säkert att många ungdomar där ute skulle behöva en lektion i hur många problem som kan lösas med ett strykjärn. Därför får du gärna dela vidare så fler kan lära sig om strykjärnets alla fördelar!