6 klockrena tips som kommer förändra dina äggvanor för alltid.

Vi är många här i världen som är förtjusta i ägg. Det är gott, det är enkelt att arbeta med och det går att använda till hur mycket som helst. Men ibland gör vi det onödigt svårt för oss – när det i själva verket finns betydligt enklare metoder för att koka, skala och allt vad det kan vara. Här är därför sex smarta knep som du kanske inte har tänkt på, men som kan vara bra att ha i bakhuvudet när det kommer till just ägg. Själv är jag extra förtjust i nummer två på listan!

1. Ta bort äggulan

Det här är ett klassiskt gammalt knep – men inte mindre bra för det. Om du inte vill ha någon äggula, eller om du rent av bara vill åt äggulan, så tar du bara fram en pet-flaska och håller öppningen över det kläckta ägget. Med ett tryck på flaskan så sugs gulan upp och vips så är du i hamn!

Bildkälla: Imgur

egg1

2. Det perfekta, hårdkokta ägget

Om du har svårt att få till det perfekta, hårdkokta ägget så är faktiskt häftstift (!) en klockren hjälp för att lyckas. Sätt ett stift på den mest runda änden av ägget eftersom det är där luften samlas – häftstiftet avlastar därför trycket från ägget. Lägg ner i en kastrull med lätt kokande vatten, låt puttra i 10 minuter, svalna av i kallt vatten i 5 minuter – och ditt ägg är perfekt.

Bildkälla: rubiesandradishes.com

egg2

3. Är ägget för gammalt?

Bäst-före-datumet på ägg sätts alltid till 28 dagar från när de värps – men faktum är att äggen kan hålla betydligt längre än så. Om du har några överblivna gamla ägg i kylskåpet så kan du med en busenkel metod kolla om de fortfarande håller. Släpp bara ner ägget i ett glas vatten: om det sjunker så är ägget fräscht, men om det däremot flyter upp till ytan så är det gammalt.

Bildkälla: Imgur

egg3

4. Klockrena ägghalvor

När det är dags för jul- eller påskbord så är en av mina personliga favoriter de små ägghalvorna med majonnäs. Om du vill vara lite proffsig och bjuda släkt och vänner på ägghalvor där gulan sitter perfekt i mitten, då är detta en hemlighet värd att lägga på minnet. Ungefär 12 timmar innan äggen ska kokas så lägger du bara kartongen på sidan. På så sätt kommer äggulorna på egen hand att placera sig i mitten av vitorna – och där stannar de sedan kvar! Enkelt, men smart.

Bildkälla: kingarthurflour.com

egg4

5. Skala ägg på 3 sekunder

Att sitta och försöka skala ett ägg kan ta rejält på tålamodet om det inte riktigt vill sig. Men det här knepet löser alla problem. Lägg bara ditt nykokta ägg i ett glas, sätt över fingrarna som ett lock och skaka fram och tillbaka i cirka 3 sekunder. Voilà – skalet faller av direkt!

Bildkälla: Youtube

egg5

6. Skala ägget med kniv

En annan smidig metod för att skala ägget och slippa pilla med fingrarna är genom att ta fram en kniv. Skär rakt igenom – och sedan är det bara att ta ur ägghalvorna med en sked! Enklare än så kan det väl knappast bli 🙂

Bildkälla: nobiggie.net

egg6

Du kanske har hört talas om något av knepen tidigare, eller rent av flera av dem, men för mig var det många nya idéer som måste testas. Dela gärna vidare till dina vänner så de också kan få en lättare vardag med sina ägg!