6 vanliga tecken som kan tyda på att du är glutenintolerant

Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Enligt Svenska Celiakiförbundet beräknas 1-2 procent av den svenska befolkningen lida av celiaki, eller glutenintolerans som det kallas i folkmun.

En vanlig uppfattning är att gluten är en allergi – men faktum är att det är en kronisk sjukdom som skadar din tarm och kan få dig att må väldigt, väldigt dåligt.

Dessvärre har många inte koll på kroppens varningssignaler om att man lider av sjukdomen – och majoriteten av alla svenskar med glutenintolerans har därför inte fått en diagnos, något som i sin tur kan leda till andra problem som näringsbrist och ohälsa.

Symptomen på glutenintolerans varierar från person till person – men här är i alla fall sex vanliga symptom som alla borde känna till.

1. Problem med magen

Besvär med mage och tarm är enligt Vårdguiden av de allra vanligaste signalerna på att du har obehandlad glutenintolerans. Det kan exempelvis handla om diarré, förstoppning, gaser i magen och uppblåsthet. Det här symtomet kan också tyda på andra problem, som exempelvis känslig tarm.

Bildkälla: Shutterstock

2. Utslag och blåsor

Torr, kliande hud och blåsor i munnen och på huden är ett av symptomen för celiaki, glutenintolerans. Vårdguiden skriver att det finns en hudsjukdom som kallas för hudceliaki och innebär att du får blåsor som kliar på armbågar, underarmar och kring rumpan – och glutenintolerans förknippas därför ofta med hudåkommor som eksem och psoriasis.

Bildkälla: Shutterstock

3. Viktminskning

Glutenintolerans innebär att en inflammation, som startas av glutenprotein, skadar tarmluddet i din tunntarm. På grund av denna tarmskada kan du också gå ner i vikt, skriver Vårdguiden. Om du har sjukdomen kan du också gå ner i vikt på grund av att du lätt blir illamående, kräks eller inte har någon aptit.

Bildkälla: Shutterstock

4. Trötthet

Om du är glutenintolerant så kan du lätt känna dig trött, kraftlös och utmattad – vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att din kropp hela tiden tvingas kämpa mot en inflammation. Enligt Svenska Celiakiförbundet blir dessutom förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörd när din kropp får i sig gluten och tarmluddet skadas.

Bildkälla: Shutterstock

5. Depression

Du kan också känna dig mer nedstämd än vanligt om du har obehandlad glutenintolerans. Denna allmänna uppgivenhet kan påminna om depression och enligt Vårdguiden är orsaken ofta blod- och vitaminbrist. Du kan också vara irriterad, orolig eller upprörd. Det låter egentligen ganska logiskt: om din mage är olycklig med vad du stoppar i dig så blir hjärnan också olycklig.

Bildkälla: Shutterstock

6. Laktosintolerans

Svenska Celiakiförbundet skriver att laktosintolerans faktiskt kan tyda på att du också har glutenintolerans. Laktos, mjölksocker, bryts nämligen ned sämre i tarmen när tarmluddet är skadat som det ju blir vid glutenintolerans. Många av symtomen vid laktos och gluten är liknande: som magsmärtor, gasbildning, uppsvälld mage och diarré.

Bildkälla: Shutterstock

Om du tror att du kan vara glutenintolerant, uppsök då en läkare som kan hjälpa dig att ställa en så kallad celiakidiagnos.

Tveka inte att dela vidare för att uppmärksamma nära och kära på kroppens varningssignaler!