7 oväntade knep med plastfolie.

De flesta har väl plastfolie i sitt kök och det är ofta en väldigt användbar produkt. Själv använder jag oftast plasten för hålla matrester färska, men det finns faktiskt flera andra smarta knep när det kommer till plastfolie. Några kanske ni känner igen, andra kanske ni inte hade en aning om. Oavsett hur många knep man visste sedan tidigare så kan det ju ändå vara schysst att dela dessa tipsen vidare, så att fler får veta. Har ni fler knep för hur man kan använda plastfolie så får ni jättegärna höra av er i kommentarerna.

1. Håll frukten färsk

Skarmavbild 2016-02-04 kl. 14.03.16

Frukt gör sällan som du vill att det ska göra. För att förhindra bananer mognar för snabbt, sätt lite plast runt ”knoppen” på bananklasen. Då håller de upp till fem dagar längre än vanligt. Det här knepet fungerar extra bra på ekologiska bananer, eftersom de har en tendens att bli brunare snabbare.

2. Få bort korksmaken ur vinet

Ubriaco.wordpress.com

plastic

Vi har alla varit här. Du har en fin flaska vin, redo att dricka. Men så upptäcker du att det blivit korkskadat. Lugn, du är inte ensam. Enligt Systembolaget är cirka tre procent av alla naturkorkade vinflaskor förstörda. Det positiva är att det går att lösa.

Täck en karaff/kanna med plastfolie (inuti) och häll i ditt vin. Skaka runt vinet i fem till tio minuter. Dra sedan bort plasten. I vissa fall kan du behöva upprepa proceduren med ny plast. Den kemiska föreningen i vin som blivit korkskadat heter 2,4,6-trikloranisol (TCA) och det är detta som platsen suger upp.

3. Dekorera bakelser

Pajer ser ju tio gånger finare ut med de vackra, dekorativa linjer på toppen. Men det är svårt att få till riktigt jämna linjer. Ett tips: Ta lite plastfolie, lägg det söver din kylda deg (se till att det är kyld så degen inte fastnar på platsen) och tryck försiktigt ned linjerna med en kniv. Platsen håller degen på plats och du ha enklare att göra vackra, mjuka linjer för att dekorera din dessert med!

4. Ta bort fryssmaken

Det är riktigt irriterande att öppna frysen för njuta av en skål med glass och upptäcka att det är ett frystäcke som lagt sig över glassen. Har man glassen i frysen för länge börjar den att kristallisera sig och smaka konstigt, eftersom den har en förmåga att ta upp andra smaker från frysen. Men du kan lätt bevara din goda glass genom att lägga plastfolie på glassens yta innan du sätter på locket på förpackningen. Plasten skapar en barriär mot kylan och håller glassen fräschare. Ingen dum idé, eller hur?

5. Pochera ett perfekt ägg

Jag ska vara ärlig och säga det, jag har aldrig lyckats pochera ett ägg helt perfekt, som de gör i alla matlagningsprogram. Men det är nog dags att vända sig till plastfoliet. Testa att täcka en kopp i platsfolie och pensla lite smör/olja över ”locket”. Knäck i ägget över plasten, knyt ihop till en liten påse och stoppa i det sjudande vattnet. 5 minuter senare har du ett perfekt format och pocherat ägg!

6. Förhindra läckor

schampoo

Ända öppna resväskan efter att en resa och upptäcka att alla toalettartiklar är täckta i läckande schampo eller balsam? Inte kul. Nu säger vi adjö till klibbigheten en gång för alla, med detta plastfolietrick. Fäst en bit plastfolie mellan mynningen på flaskan och korken så slipper du oreda, oavsett om korken går upp.

7. Håll penslarna fräscha

Måla vardagsrummet kan bli ett utdraget projekt om du måste rengöra dina penslar hela tiden. Det behöver du faktiskt inte göra. I stället kan du linda in dina målarpenslar och rollers i plastfolie. Det håller penslarna fräscha och du kan lätt använda dem nästa dag!

Dela gärna vidare listan med dina vänner om du hittade något knep som du tror att andra kan behöva veta.