7 oväntade saker i vardagen som gör dig sjuk – detta ska du hålla utkik efter

Hösten är en riktig sjukdomsperiod där ingen går säker. Förutom alla smittor och förkylningar som cirkulerar så känner vi oss ofta svagare och tröttare den här tiden på året. Det är dock aldrig en slump att du blir sjuk. Det finns flera saker i vardagen som hjälper till att bryta ner dig. Dessa sju helt vanliga och till synes harmlösa saker bör du hålla dig borta från om du vill må bra.

1: Mycket tv-tittande

Att för mycket tv-tittande är ohälsosamt visste nog det flesta. Men förutom de uppenbara själen att det gör oss förslappade och överviktiga så kan det enligt flera studier öka risken för att drabbas av diabetes typ 2. I en upplaga av Journal of the American Medical Association så analyserade man flera sådana studier, och kom fram till att två timmars tv-tittande om dagen regelbundet kan öka risken för diabetes typ två med 20% procent.

 

2: Att dricka för mycket färsk juice

Hur kan det vara dåligt att dricka för mycket juice? tänker du nu. Det första du ska göra är att se över hur mycket socker juicen innehåller. Många av de vanliga juicepaketen som säljs i butiken innehåller rent socker som du häller i dig. Att dricka färskpressad utan tillsatt socker ä betydligt bättre, men även här ska du begränsa dig. Fruktsockret ökar din blodsockernivå snabbt men sjunker lika fort, så drick med försiktighet om du inte vill må dåligt.

 

3: Borsta tänderna efter du ätit

När man ätit eller druckit något som satt sig som en hinna i munnen så är det riktigt skönt att gå och borsta tänderna, men detta bör du vara riktigt försiktig med. Enligt Folktandvården så orsakar sura saker frätskador på tänderna. Bland de största bovarna finns citrusfrukter, juice, vin, läsk och godis, och om du ätit eller druckit något av dessa så ska du vänta ett tag innan du borstar tänderna. Anledningen? tandborsten hjälper det sura att tränga in i emaljen.

 

4: För trånga byxor

Det är en segerfylld känsla att få igen ett par trånga byxor i midjan, men kanske känner du annorlunda efter att ha läst detta. Flera medier har skrivit om vilken skada det gör på blåsan, bland annat CBS News som varnar för att det ska orsaka domningar i organen som finns i området. Enligt dem kan det till och med påverka tarmarnas funktion negativt.

 

5: Stoppa en nysning

Visst, det är artigt mot andra att stoppa en nysning, men när du gör det så gör du dig själv en otjänst. En nysning är kroppens sätt att göra sig av med baciller, så låt det ske. Om du stoppar en nysning kan det orsaka domnad i näsan eller hjärnan. Enligt Live Science så ska du helst låta nysningen flöda när den är påväg.

6: Parfym

Klart att man vill använda parfym så att man luktar gott, men gör det med försiktighet. Får du lätt huvudvärk kan den starka doften trigga igång eller förvärra det utan att du vet att det är denna som orsakar det. Vi människor har också olika hudtyper som gör att vi reagerar olika på saker. Har du torr eller känslig hy bör du använda en väldoftande olja istället för parfym för att undvika eksem eller irritation.

7: Hålla på med mobilen innan läggdags

Undrar du varför du har svårt att somna eller vaknar på natten trots att du är trött? Om du höll på med din mobiltelefon precis innan du la dig kan det mycket väl vara därför. Om du aktiverar din hjärna med att stirra på en skärm med flera lampor och rörelser så kommer det att ta lång tid innan intrycken lägger sig och din hjärna kan varva ner. Enligt Business Insider så får du inte bara sämre och mindre sömn av denna vana, i det långa loppet förkortar du ditt liv.

Om du vill hålla länge och är mån om din hälsa bör du ta vara på dessa fakta. Var generös och dela med dig av tipsen, de kommer att tacka dig.