7 oväntade saker som händer med din kropp när du stickar

Att sticka och virka är inte bra roligt och avslappnande.

Du skapar samtidigt något du kommer ha nytta av.

Men det visar sig att stickning och virkning har flera fördelar även för hälsan, som att det förbättrar motoriken, håller hjärnan i trim och motverkar depressioner.

Många kanske tänker på en gammal gumma, när de tänker på stickning.

Men så är inte riktigt fallet.

Stickning och virkning är populärare än någonsin i Sverige och många har förälskat sig i hobbyn, som inte bara är ett kreativt skapande, utan också bra för hälsan.

Kolla in de här sju fördelarna med att sticka och virka!

1) Du får starka och friska fingrar

Att sticka och virka ger starka och flexibla fingrar. Här handlar det om många rörelser som kräver koncentration och som går snabbare och snabbare desto duktigare du blir. Rörligheten, samt muskler och senor, byggs upp i fingrarna av stickning.   

2) Du håller hjärnan i form

Desto mer du använder och utmanar din hjärna, desto längre håller den sig frisk. Stickning kräver koncentration och tankeverksamhet, och förbättrar samtidigt minnet.

hobby

3) Minskar stress

Att sticka är nästan som att meditera. Du måste fokusera på rörelserna och koncentrera dig. De repetitiva rörelserna kan öka välbefinnandet och sänka ditt blodtryck, och samtidigt stressnivåerna i kroppen. Om du känner ångest eller pulsen börjar gå upp, så testa att sätta dig ned och fokusera på stickningen.

4) Du blir bättre på matematik

Ja, det kan låta lite konstigt, men att sticka kan förbättra dina matematiska kunskaper. Ett projekt kan kräva en del uträkningar och logiska beslut, för att till slut få ihop den nya tröjan.

5) Motverkar artros

Som vi var inne på tidigare är stickning bra för bygga upp dina fingrar. Men stickning är också bra för att motverka artros. Lättare belastning kan stärka brosket i lederna, istället för att bryta ner det.

stickning

6) Hjälper mot smärta och ångest

Stickning kan vara en bra metod för smärtlindring. Virkning och stickning kräver fokus och det har i sin tur en avslappnade effekt på kroppen. Det har visat sig att smärtpatienter kan dra nytta av stickning. Eftersom stickningen distraherar försvinner en del av fokusen på smärtan, vilket kan vara lindrande i stunden.

7) Du skapar något

Det finns ingen bättre känsla än att avsluta ett projekt. Du har faktiskt tagit med hjälp av lite garntrådar skapat något helt nytt. Den känslan är prestation är oslagbar och extremt tillfredsställande. Njut av ditt verk!

strumpor

Känner du någon som skulle behöva skaffa en ny hobby, dela då gärna den här artikeln!

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips