7 saker du aldrig någonsin ska låna ut – inte ens till dina nära och kära

Jag tror de flesta av oss är ganska rörande överens om att man aldrig skulle låna en annan människas tandborste. Inte underkläder heller, eller en hårborste för den delen. Det är ju ohygieniskt – och kan krylla av bakterier och annat som vi inte vill ha att göra med.

Men konstigt nog finns det många andra personliga tillhörigheter som vi inte tycks ha några problem att dela med oss av, även fast vi kanske borde ha dem för oss själva egentligen. Det känns kanske oförskämt, men precis som med ovan nämnda prylar så kan det faktiskt sprida smittor vidare.

Mitt är mitt och ditt är ditt är trots allt en ganska bra princip att tillämpa ibland… åtminstone när det kommer till de här 7 sakerna.

1. Läppstift

Väninnan glömde sminket hemma och ber att få låna läppstiftet. Det är väl okej? Nja, du gör nog faktiskt bäst i att avstå. För även om sjukdomar som herpesvirus mestadels smittar genom direktkontakt mellan munsår och hud/läppar så kan det även smittas indirekt – via exempelvis, just det, läppstift.

Värt att tänka på är också att få smittade faktiskt har herpesutbrott i form av munsår och blåsor. Så även om personen inte har tydliga utslag, så kan viruset finnas där.

Läppstift
Bildkälla: Shutterstock

2. Hörlurar

Alla människor har en egen, unika bakterieflora i sitt öronvax. Så när vi försöker vara lite hyggliga och låna ut våra hörsnäckor till kompisen, då riskerar vi faktiskt att rubba den där balansen. Det här kan i sin tur framkalla öroninflammationer, enligt forskning.

Bäst av allt för att förebygga problem i öronen, det är enligt oroninflammation.se att använda hörlurar som sitter utanpå örat istället för i hörselgången. Och, tja, ha dem för dig själv!

Hörlurar
Bildkälla: Shutterstock

3. Hårklämmor och papiljotter

Lika dumt som det är att låna ut hårborsten eller kammen till någon annan, lika dumt är det att låna ut andra håraccessoarer som kommer i kontakt med skalpen.

Varför, tänker kanske du? Jo, det beror på att löss och skabb lätt kan spridas vidare via smittokällor som hårband, snoddar, klämmor, papiljotter och allt vad det kan vara.

Papiljotter
Bildkälla: Shutterstock

4. Deodorant

Det säger ju egentligen sig självt: någonting som har varit och grävt i armhålan, gör nog bäst i att inte gräva runt i ännu fler armhålor. Ytan som kommer i kontakt med huden kan ju högst troligt innehålla bakterier, eftersom det är bakteriestanken vi försöker neutralisera med deodoranten!

I synnerhet gäller detta antiperspiranter, som bara maskerar svettdoften och inte dödar några bakterier alls.

Deodorant
Bildkälla: Shutterstock

5. Handdukar

Handdukar är, som alla vet, till för att absorbera så mycket fukt som möjligt från kroppen. Och vad trivs alldeles ypperligt i fukt? Jo, det är ju mögel, bakterier och svamp.

Det här innebär alltså att en fuktig handduk sakta men säkert blir en perfekt grogrund för dina bakterier att frodas i – och handduken är således inte bara någonting du bör ha för dig själv, utan också byta med jämna mellanrum.

Handduk
Bildkälla: Shutterstock

6. Skönhetsprodukter

Pincett, nagelsax, epilator, rakhyvel… ja, alla de där små skönhetsprodukterna som kommer i nära kontakt med din hud – de borde nog bara vara i kontakt med din hud, och ingen annans.

När du använder produkterna ofta är det nämligen troligt att de har hudceller, hårrester, bakterier och annat på sig. Detta innebär med andra ord att de lätt kan sprida infektioner vidare – och att det kan vara en god idé att tvätta av ytorna med alkohol innan användning.

Raka benen
Bildkälla: Shutterstock

7. Hudvårdsprodukter

Vid det här laget kan vi nog ganska överens: sådant som kommer i kontakt med huden ska vi inte dela på.

Detta gäller naturligtvis även hudvårdsprodukter som sminkborstar, rengöringsprodukter, bomullsrondeller och svampar. De samlar nämligen på sig mer hudavlagringar, smuts och bakterier än vad man kanske tror – och kan i sin tur leda till exempelvis irritationer, plitor och finnar på huden.

Ta bort smink
Bildkälla: Shutterstock

Ja, vissa saker är nog bäst att hålla för sig själv trots allt.

Dela gärna vidare den värdefulla informationen till dina vänner, så de inte står där hux flux och rollar deodorant med någon på gymmet!