7 saker du aldrig någonsin ska värma i mikron – oavsett vad du hört tidigare

Om du inte vill att en våldsam explosion ska ske nära ditt ansikte eller att hela ditt hem brinner ner så bör du läsa detta. Du kanske tror att du har koll på vad man kan värma i mikron och inte, men för allas säkerhet, se över dessa sju saker, för de bör du aldrig någonsin stoppa i mikron, oavsett vad.

Du skulle förmodligen aldrig stoppa ett bilbatteri i mikron, det behövs ingen manual för att förstå att det inte ska vara där, men vi kan inte vara lika säkra på alla föremål. Vissa saker vi faktiskt vill värma hör absolut inte hemma i mikron, här är sju av dem:

1: Chili

Chilifrukter som jalapenos, spökpeppar eller röd chili är bra och goda smaksättare, men saker som innehåller mycket av dessa bör du absolut inte värma i mikron om du inte vill ha en explosion. De är nämligen så starka att de kommer att expandera om de utsätts för de varma mikrovågorna. Även om det är en liten explosion så kommer essenserna att frigöras och svida brutalt i ögonen när du öppnar mikron.

2: Folie

Du kanske har mat som legat i folie och som du vill värma upp dagen efter – gör inte det. Metall ska aldrig, oavsett slag, vara i mikron då det lätt kan orsaka brand.

3: Plastlådor

De flesta matlådor är gjorda av någon form av plast, men det är inte alla som klarar uppvärmning. Försäkra dig om att dina matlådor tål att värmas i mikro innan du kör igång, annars kan de smälta eller läcka kemikalier som du inte bör få i dig.

Foto: Pixabay

4: Ingenting

Om du slår på mikrovågsugnen utan någonting i så är chansen stor att den exploderar. Detta då det inte finns någonting där som kan absorbera de farliga mikrovågorna. Tänk på det om du tar ut din mat innan mikron stannat, så att det inte fortsätter att gå utan någonting i.

5: Ägg

Även om vissa menar att man kan använda mikron för att få hårdkokta ägg – gör det inte. Chansen att du får städa upp efter en kalkad av exploderade ägg är stor.

 

6. Fruset kött

Har köttet inte hunnit tina och du tänker att det är snabbt ordnat i mikron? Ja det är det, men det kan också orsaka magsjuka. Ofta fördelas inte värmen bra så att det är fruset i mitten medan de nästa kokar på utsidan, det är då som bakterierna växer.

Foto: Wikimedia Commons

 

7. Röda såser och soppor

Tomater värms upp lätt och expanderar, har du en soppa eller sås gjorde på detta så kommer de med stor sannolikhet att skapa en stor röra som du får städa upp, det vet jag av egen erfarenhet. Ett tips: Värm den i en kastrull på spisen.

Källa: Huffington Post, News.com, Readers Digest

 

Många kanske kände till en eller två punkter på listan, men flera av dem kom som en överraskning för mig. Jag vill då inte bli magsjuk eller skura mikron i en timme. Var generös och dela med dig av denna lista med andra, de kommer att vara tacksamma.