8 fräscha metoder för hur du kan använda kokosolja i vardagslivet.

Kokosolja har de senaste åren blivit en het trend bland hälsokonnässörer runt om i världen. Även om det har diskuterats hur nyttigt det verkligen är så är en sak säker: kokosoljan är ofta ett bra alternativ att ha i skafferiet och det kan verkligen användas inom massor av olika områden. Här är åtta smarta tips som visar hur du kan använda kokosolja i ditt vardagsliv – om det så gäller för att få en frisk smak på smörgåsen, kunna fritera som ett proffs eller få äggen att hålla lite längre i kylen. Spana in detta, och dela gärna vidare knepen till dina vänner!

I kaffet

Kokosolja är ett perfekt substitut till mjölk eller grädde när du vill få en kanonstart på dagen. Antingen lägger du en sked direkt i kaffekoppen, eller så blandar du ihop kaffet och kokosoljan i mixern. Med den mjuka och krämiga grunden kommer du snart vara fylld av energi, redo att ta dig an dagens uppgifter.

kokosolja1
Bildkälla: Youtube

På mackan

En sak som de flesta hälsoexperter är överens om är att kokosolja är ett bättre alternativ än smör i matlagningen. Och ja, visst fungerar även kokosoljan utmärkt att ha på smörgåsen. Det är nyttigare – och det smakar friskt och gott med en ton av vanilj och kokos.

kokosolja2
Bildkälla: Youtube

På äggen

Visste du att ägg får längre hållbarhet av kokosolja? Jo då. Gnid bara in oljan som ett skydd runt äggen och de kommer plötsligt att hålla sig fräscha i ytterligare en vecka eller två. Det här glömmer jag inte i första taget!

kokosolja_youtube
Bildkälla: Youtube

I stekpannan

Med en gnutta kokosolja i stekpannan slipper du det irriterande problemet av att maten bränner fast i pannan, samtidigt som det dessutom inte blir lika kladdigt att rengöra. Allt du behöver göra är att hälla ner en tesked eller två innan du sätter igång med matlagningen, precis som du brukar göra med vanligt margarin.

kokosolja4
Bildkälla: Youtube

Till friteringen

Eftersom fettet i kokosolja tål upphettning så är det ett utmärkt val när du ska fritera pommes, kyckling eller vad du nu är sugen på. Gott och fräscht – kör hårt!

kokosolja5
Bildkälla: Youtube

I smoothien

Älskar du att ta en uppiggande och färsk smoothie som frukost eller mellanmål? Prova att droppa ner lite kokosolja. Det höjer det näringsrika värdet samtidigt som du får en extra god smak.

kokosolja6
Bildkälla: Youtube

Till bakningen

Kokosolja kan, istället för smör eller andra mjölkprodukter, också användas när du ska baka. Det har en längre smältpunkt och ger dessutom krispiga och smaskiga kakor, om än inte lika fluffigt.

kokosolja7
Bildkälla: Youtube

För hunden

Det är inte bara du som kan ha nytta av kokosolja, utan även hunden eller katten. Om exempelvis din lilla vovve är dålig i magen så kan du prova att blanda ner en tesked kokosolja i torrfodret – med gott resultat. Det sägs också fungera bra mot hudproblem, sår eller andra irritationer.

kokosolja8
Bildkälla: Youtube

Spana gärna in den här videon också:

Jag tycker absolut att flera av de här knepen kan vara värda att testa, om inte annat för att det är kul med lite omväxling. Och knepet med äggen, det glömmer jag inte i första taget! Du får gärna dela vidare till dina vänner så de också inser hur mycket kokosolja kan användas till.