8 smarta trädgårdsknep som alla borde känna till.

Att odla och plantera i trädgården är hur kul som helst – men det är också en konst som inte alltid är helt lätt att bemästra. Som tur är finns det dock många smarta idéer som kan hjälpa dig att såväl spara tid som att lösa kluriga situationer om du bara vet hur du ska gå tillväga. Youtube-kanalen Grow Veg har samlat ihop flera av de här värdefulla tipsen – och här är åtta trädgårdsknep som kommer få dig att briljera i rabatten. Du kanske kände till några av knepen innan, kanske inte, men för mig var det hur som helst mycket nytt – inte minst tricket med toarullen som verkar hur fiffigt som helst. Kolla igenom listan och dela gärna vidare till dina vänner efteråt så de också kan lägga metoderna på minnet.

1. Hemmagjord måttstock

Med en lång pinne kan du spara dig besväret av att hela tiden behöva dra fram måttbandet när något ska mätas. Lägg bara pinnen intill ett måttband, rita upp måttangivelser med en märkpenna – och så fort du behöver ha reda på ett avstånd är det bara att plocka fram pinnen som du redan har i trädgården. Enkelt, men smart!

tradgard1

2. Toarullen

Vissa plantor mår bättre om rötterna inte blir störda. Det är då vanligt att plantera dem på plats – något som dock kan leda till problem då plantorna kan ruttna i kall jord. Men här kan faktiskt gamla toarullar komma till användning. Klipp ut flikar i ena änden av toarullen och tryck dem inåt så det blir en botten. Fyll med planteringsjord och frön som vanligt och ställ i en plastlåda så inte rullarna välter. När det väl är dags att plantera ut så sätter du bara ner hela toarullepaketet med jord och stickling – varpå toarullen ruttnar samtidigt som rötterna hittar sin väg ut. Med detta knepet behöver du aldrig dra upp rötterna och din växt kan gro precis som förväntat!

tradgard7.1
tradgard7.2

3. Etiketter

Slösar du ofta med nya plastetiketter när saker och ting ska bli märkta i din trädgård? Återanvänd dem istället – genom att skrapa bort bläcket med sandpapper! Ett annat förslag är att göra hemmagjorda etiketter med hjälp av ett plastglas: klipp bara isär glaset i tunna remsor med en sax och skriv direkt på remsorna. En tredje, gullig idé är att skriva på små stenar och lägga intill växterna – de fungerar utmärkt som etiketter i rabatten!

tradgard2

4. Skydda med en kruka

Använd en terrakotta-kruka för att skydda dina växter från fukt och frost under natten. Ställ bara krukan upp- och ned över din planta – och den kommer då att fungera som ett varmt och tryggt skydd. När du kliver upp på morgonen tar du sedan bara bort krukan så dina plantor kan få sitt dagliga behov av solljus.

tradgard3

5. Inga bladlöss

Om växterna är fulla av bladlöss är det vanligt att antingen ta bort dem med fingrarna eller att stå och spruta vatten på växterna. Men då det första alternativet är väldigt klibbigt och det andra tar lång tid så kan detta knepet vara bra att känna till. Linda bara tejp runt händerna med den klistriga sidan utåt och dra mot de angripna plantorna – och bladlössen försvinner samtidigt som du varken blir klibbig eller behöver ägna massa tid åt problemet.

tradgard4

6. Slipp uttorkade växter

När det är väldigt varmt brukar törstiga växter, som exempelvis tomater, torka ut snabbt – men för att lösa situationen kan du ta hjälp av en stor pet-flaska. Gör små hål i korken och skär sedan bort botten av flaskan. Skruva på korken, sätt flaskan upp- och ned i krukan, fyll på med jord och plantera växten bredvid flaskan. Fyll flaskan med vatten – och växtens rötter kommer nu att absorbera vattnet när det behövs.

tradgard5

7. Snabba på processen

Fröna till exempelvis sockerärtor har en hård beläggning som gör att det tar lite längre tid för plantorna att gro. Men om du innan planteringen lägger dina frön i en burk med ljummet vatten över en natt så kommer processen sedan att gå mycket snabbare.

tradgard6

8. Hängrännan

Om du har en liten trädgård finns det många kreativa tips på hur du kan utnyttja utrymmet till fullo. Ett av dem: använd en gammal hängränna! Såga isär rännan i små delar och borra hål i botten för dränering. Sätt fast hängare på väggen eller staketet och häng upp dina rännor där de ska vara. Plantera växter och plantor som inte behöver så mycket jord – och du är klar!

tradgard8

Kolla gärna in den här videon också, där du dessutom får två extra tips:

Tycker du att det fanns några smarta knep att lägga på minnet? Dela gärna vidare till dina vänner – vem vet, de kanske tackar dig efteråt!