9 oväntade vardagsknep du kan hitta på med vanlig såpa.

De bästa vardagsknepen kan ofta finnas nära till hands – men tyvärr tänker vi inte alltid på det. En sådan klassisk grej är vanlig såpa. Denna produkt, som nästan alla har ståendes i ett skåp där hemma, har faktiskt otaliga användningsområden och om man bara känner till dem så kan vardagsbestyren underlättas ganska rejält. Därför har jag nu samlat ihop 9 smarta knep med såpa som jag tycker är riktigt användbara.

1. Lös upp målarfärg

Grönsåpa har en god förmåga att lösa upp färg som har torkat in. Ett smart tips är därför att sätta dina använda målarpenslar i en burk med såpa – och så är de snart redo att användas igen.

2. Slipp frusna bildörrar

Alla känner väl till den frustrerande känslan av att gå ut till bilen tidigt på morgonen – och så går inte den förbaskade bildörren att få upp eftersom den har frusit fast. Med hjälp av lite såpa kan du dock slippa stå där och slita i dörren: smörj bara in bildörrens gummilister med såpa och så har du förebyggt problemet på ett busenkelt sätt.

Bildkälla: Shutterstock

sapa

3. Rengör trasmattor

Detta gamla husmorsknep användes flitigt före tvättmaskinernas intåg – men visst är det fortfarande ett fiffigt tips värt att dela. Skura och skölj med såpa och borste så har du snart rena och väldoftande mattor!

4. Mot mossväxt

Såpa är ett effektivt medel för att förebygga mossväxt på hustaken. Ta fram fast såpa (eller flytande såpa som fått torka) och stryk ett lager vid taknocken. Såpan kommer då att lösas upp när det regnar och ditt tak blir som nytt – utan den där fula mossväxten.

Bildkälla: Shutterstock

sapa2

5. Bli av med fläckar på kläderna

Fula, ingrodda fläckar på kläderna behöver inte finnas kvar där. Vanlig såpa löser problemet på ett kick: gnid bara in såpa på ditt klädesplagg och låt verka en stund innan du slänger in det i maskinen som vanligt.

6. Rengör ugnen

Att rengöra ugnen är bland det tråkigaste som finns – men det ger i alla fall snabbt resultat om du använder grönsåpa. Smörj in ugnen med koncentrerad såpa, värm till 100 grader, låt svalna och skrubba sedan med en tvättsvamps lena sida och så är fettfläckarna snart väck.

Bildkälla: Shutterstock

sapa3

7. Gör brända kastruller blanka

Alla har väl någon gång råkat ut för en bränd kastrull: vilket i sin tur kan se riktigt fult ut på insidan. För att få kastrullerna att se som nya ut igen kan du dock använda såpa. Koka upp vatten och såpa i kastrullen, låt stå i en timme och diska sedan för hand. Plan B är att ställa kastrullen med såpa och vatten under natten så ska den vara skinande ren på morgonkvisten.

8. Tvätta din hund!

Att bada hunden i såpa gör den blank och fin samtidigt som det luktar gott. Men det har också andra bra effekter: bland annat att hunden inte får i sig några skadliga kemikalier om de slickar på pälsen. Allt du behöver göra är att droppa lite såpa i ljummet vatten och köra igång. Detta knep sägs också vara bra för att motverka fästingar på hunden!

Bildkälla: Shutterstock

sapa4

9. Inga mer bladlöss

Förrädiska bladlöss kan ibland dyka upp och göra livet surt för dina kära krukväxter. Ett enkelt knep för att ta upp kampen är att blanda 1/2 dl såpa med 1 liter vatten och spraya på växten – så ska du se att dina växter snart får vara ifred och frodas igen.

För vissa är kanske detta gamla välkända vardagsknep – men för många andra är det fiffiga idéer som ännu är oupptäckta. Därför får du gärna dela vidare så att fler kan lista ut allt smart man kan hitta på med vanlig såpa. Och du, kommentera gärna om du sitter inne på andra fiffiga såpaknep!