Är glaset på din spis smutsigt? Med 2 vanliga ingredienser kan den bli som ny

Om du använder spisen ofta så kommer den att bli smutsig snabbt, och viss bränd mat och fett sätter sig som berg på glaset och gör en helt svettig när man försöker få bort det. 

Men det finns ju betydligt roligare saker än att rengöra spisplattorna ofta. Med dessa sex geniala knep kommer du att få spisen att bli skinande ren igen, och du behöver inte skämmas inför dina gäster. 

1. Skrapmetoden

Om du har ett tjockt lager smuts som torkat in riktigt hårt så kommer inte rengöringsmedel att fungera. Du behöver ta i med hårdhandskarna och därmed skrapa bort smutsen. För det första: häll på ett tunt lager rengöring på det brända. Därefter ska du dra skrapbladet platt ocg försiktigt mot glaset. 

Foto: Consistent Clean

2. Handduksmetoden 

Ta inte din finaste handduk, men någon du inte är rädd om. Häll lite vinäger på spisplattorna och strössla sedan rikligt med bakpulver över hela ytan. Därefter doppar du en handduk i varmt vatten och lägger den ovanpå spisglaset. Låt handduken ligga i 15 minuter, ta sedan bort den och ta bort sörjan under med en tvättsvamp. 

Foto: Public Domain Pictures

3. Vinäger- och bakpulvermetoden

Precis som med handduksmetoden ska du strössla bakpulver ovanpå spisen och sedan hälla vinäger på. Låt det sitta i cirka en kvart och torka sedan bort det med en blöt trasa.

4. Silikonmetoden

Först av allt, gnugga fläckarna med en spatel av silikon. Gör cirkulära rörelser för att få det översta smutslagret att lossa. Mixa sedan fyra matskedar bakpulver och en matsked vinäger till en röra. Lägg det på fläckarna och låt det dra i fem minuter. Skrubba sedan bort allt med en duk av mikrofibrer. Sista steget blir att torka bort allt med en blöt trasa. 

5. Ammoniak- och alkoholmetoden

Ammoniak må lukta illa, men det är en riktig problemlösare. Mixa en del ammoniak med tio delar vatten och en gnutta alkohol. Spraya detta på spisplattorna och låt det verka några minuter innan du torkar bort det med en ren trasa. 

6. Diskmedelsmetoden

Häll lite diskmedel över spisen och strössla sedan bakpulver över det. Spraya lite väteperoxid och rör runt blandningen med fingret. Använd en skrubbsvamp för att gnugga bort smutset och torka sedan bort det med en trasa. 

Foto: Shutterstock

Källa: Happy Mama Tales.

Jag bara älskar att få sådana här tips. Nu behöver jag inte tillbringa långa, svettiga stunder med att kämpa för att få bort bränd mat och fett från spisen. Dela gärna tipsen med andra, de kommer att tacka dig.