BMI: Så räknar du ut det och det här ska det ligga på

 

BMI, eller Body Mass Index, är ett mått det ofta slängs med i tränings- och hälsosammanhang. Har man någon gång varit brydd om sin vikt så har man garanterat bekantats med ordet BMI, som sätter standard och mål för mångas kroppar.

Vissa låter sig styras extremt mycket av BMI, medan andra knappt har koll på om det överhuvudtaget är viktigt.

Så vad säger egentligen ditt BMI om dig? Är det viktigt vad siffran ligger på? Newsners expert Cassandra Koivisto, som är personlig tränare, reder ut vad som är sant och inte gällande BMI.

Vad är BMI?

– BMI är en förkortning av Body Mass Index. Det är en metod som räknar ut om en person är över- under- eller normalviktig i förhållande till sin längd, berättar Cassandra Koivisto.

Vilket BMI är normalt?

Enligt WHO, Word Health Organisation, så ligger en normalviktig persons BMI på 18,5 – 24,9. En person som har ett BMI under det är underviktig, och har man mer än 24,9 räknas man som överviktig, vilket kan betyda att kost eller andra vanor bör ses över.

Är det viktigt att hålla koll på sitt BMI?

– Jag utgår aldrig från detta hos mina klienter, men det variera från individ till individ. För en person som är överviktig eller lider av fetma och har en normallängd kan det vara ett bra verktyg att se om BMI:t minskar, säger Cassandra.

Hur mycket säger BMI om hälsan?

– Genom beräkningen får du ett svar om du är hälsosam eller ohälsosam baserat på förhållandet mellan vikt och längd, vilket i vissa fall kan ge ett missvisande svar. Jag tycker att hälsa innefattar mer än så. 

Hur räknar man ut BMI?

För att få fram sitt BMI så tar man först sin längd i meter, exempelvis 1,65, och multiplicerar sin läng i meter. Därefter tar man sin vikt och delar med den summan.

65 / 1,65 x 1,65.

HÄR kan du enkelt se vad du har för BMI, utan att räkna.

Cassandra Koivisto är utbildad Hälsocoach vid Lillsveds Folkhögskola, och arbetar som personlig tränare och yoga instruktör.