Bondens tips: Så hittar du bästa vattenmelonen.

Ingenting är så uppfriskande som en söt, saftig smak av vattenmelon på en het sommardag.

Men det kan vara rätt svårt att välja en bra och färsk melon när du går där i affären.

Du kanske tror att det bara handlar om slumpen, men det finns faktikt ett väldigt bra sätt att upptäcka den perfekta vattenmelonen. 

Här kommer några smarta tips från en riktigt bonde, som jag skulle vilja dela med mig till er. 

1. Titta på fläckarna

fabulousfarmgirl.com

Du har säkert sett att vattenmeloner ofta har stora, vita fläckar. Området avslöjar stället där vattenmelon vilade på marken. De bästa vattenmelonerna har ”krämigt” gula eller orangegula fläckar. Gå för guldet.

2. Kille eller tjej?

Caption

Du kanske inte känner till detta, men vattenmeloner har faktiskt olika ”kön”. Den ”manliga” vattenmelonen är högre och avlång, medan ”kvinnliga” vattenmeloner tenderar att vara rundare. Den ”manliga” vattenmeloner är ofta mer vattnig, medan ”kvinnliga” melonen är sötare. 

3. Storleken

Wikipedia

Ju större desto bättre, eller hur? Nja, i själva verket är de bästa vattenmeloner oftast medelstora. Vattenmelonen ska också kännas tung när du lyfter den, annars kan det vara så att det saftiga melonköttet har torkat ut.

4. Studera stjälken

Kasta gärna ett öga på melonens ”svans”, det kan avgöra om frukten är mogen eller inte. En mogen vattenmelon har en torkad stjälk. Är stjälken grön betyder det att melonen skördats för tidigt och inte kommer vara mogen.

5. Bruna ”nät”?

Har melonen bruna, spindelnätsliknande mönster? Då är du rätt ute. Fläckarna tyder på att blomman till vattenmelonen pollinerats mycket. Och mycket pollinering innebär mognare och sötare frukt.

6. Klappa till melonen

Pixabay

Ett riktigt husmorsknep är att ge melonen ett litet slag. Är melonen saftig och mogen kommer den ge ifrån sig ett dovt, ihåligt ljud. Övermogna eller omogna vattenmeloner brukar låta stumt.

Håll med om att det finns flera saker att ta med sig till nästa gång man ska köpa melon? Dela gärna vidare tipsen, så att fler kan lära sig att välja rätt!