Det händer i din kropp om du äter 3 rönnbär om dagen

Det händer i din kropp om du äter 3 rönnbär om dagen

Nu är snart hösten här och det innebär att rönnbärsträden pryds med vackra röda bär. Men bären är inte bara vackra att titta på – de är faktiskt utmärkta att äta också.

Rönnbär är nämligen små vitaminbomber och eftersom de är så fullproppade med nyttigheter räcker det 3-4 bär om dagen för att du ska få i dig tillräckligt.

En smart idé är att plocka ett lager med rönnbär på hösten och stoppa i frysen. Sedan äter du 3 bär om dagen resten av åre

Här nedan har du 5 anledningar att plocka rönnbär i höst.

De stärker ditt immunförsvar

Rönnbär är ett naturligt vitaminpiller och stärker kroppens immunförsvar. Förr i tiden använde man det som medicin mot bland annat skörbjugg, njursjukdomar, njursten och gikt.

Om det verkligen botar njursten ska jag låta vara osagt, men det sägs faktiskt kunna förebygga och behandla urinvägsinfektion, samt motverka förkylning. Andra bär med liknande egenskaper är lingon och tranbär. 

Du behöver inte äta mycket för att få i dig nyttigheterna. Faktum är att det räcker med tre bär om dagen för att få i dig hela dagsbehovet av C-vitamin.

Lindrar värk

Förutom C-vitamin innehåller rönnbär både antioxidanter, järn och karotin. Det är ett riktigt superbär med andra ord, som till och med sägs kunna lindra vid reumatism.

Bra för magen

Om du har trög mage kan en näve rönnbär hjälpa dig. Bären innehåller nämligen sockerarten sorbitol som gör dem milt laxerande. Testa att äta några rönnbär och ta en promenad så kanske magen kommer igång igen!

Det är gott!

Att tugga ett rönnbär som det är kanske inte smakar så bra, men prova att göra saft, gelé, marmelad eller sylt. Då smakar det betydligt bättre. Det går också bra att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli.

Om du vill ha sötare smak på bären ska du plocka dem efter frosten. Vill du inte vänta så länge kan du plocka dem nu och stoppa i frysen – det ger samma effekt.

Inga konserveringsmedel behövs

Bären är naturligt rika på bensoesyra, så du behöver inte tillsätta några konserveringsmedel när du gör din gelé eller marmelad.

Rönnbär är nyttigt, men ska som det mesta annat ätas med måtta. Många som testat detta säger att det håller förkylningar borta. Tänk på att rönnbär inte ingår i allemansrätten, så plocka på din egen tomt eller fråga markägaren.

Var inte snål, dela gärna den här artikeln på Facebook. Tillsammans kan vi sprida ordet så att fler ska må bättre.

Publicerad av Newsner Knep