Det händer i kroppen när du trycker upp tungan i gommen och andas

Du ligger vaken och skruvar på dig och bara känner hur det blir senare och senare men du blir helt enkelt inte trött!

Jag tror vi alla kan känna igen oss och de flesta har säkert testat olika tekniker för att få slussas till drömmarnas land. 

Men om du förgäves testat att sova mörkt, svalt och utan mobilen eller surfplattan på nattduksbordet, vad kan du göra då?

Tja, jag är glad att jag nyligen läste om andningstekniken ”4-7-8”. 

Den löste faktiskt mina problem och jag hoppas verkligen att fler som har svårt att somna kan få hjälp av denna metod!

Okej, egentligen är det ganska enkelt. Det händer i kroppen när du trycker upp tungan i gommen – och andasTesta att andas enbart genom näsan i fyra sekunder, håller andan i sju sekunder, och andas sedan ut genom munnen i åtta sekunder.


Shutterstock

Kombinationen av momenten ska ha en kemisk effekt på hjärnan som sänker pulsen och får en att somna på ett ögonblick.

För mig funkade det faktiskt på första försöket, jag var i och för sig ganska trött redan innan men jag hann knappt räkna till 8.

Den här typen av andningstekniker har dessutom varit en del av yoga och mindfulness-metoder i länder från öst i århundranden, men är och har aldrig varit lika populära i västvärlden. En av dem största förespråkarna för metoden är dock den amerikanske forskaren Dr. Andrew Weil, som har studerat vid Harvard.

I hans studie om metoden skriver han att människor som är stressade och/eller nervösa andas för lite. Stressade personer tar kortare och mindre andetag, och kan till och med hålla andan utan att vara medvetna om det.


Shutterstock

Genom att noggrant andas i fyra sekunder tvingar man hjärnan att ta in mer syre. Att sedan hålla andan i sju sekunder tillåter syret att transporteras i kroppen och påverka blodflödet.

Och genom att andas ut i åtta sekunder utsöndras koldioxid från lungorna. Det kommer att på ett effektivt sätt innebära lägre puls och öka syret i blodomloppet och kan till och med få dig att känna dig lite piggare vilket är en del av den lugnande effekten.

Det kommer omedelbart att lugna hjärta, huvud, och det centrala nervsystemet därför man då kontrollerar andningen i stället för att andas korta, små andetag.

Tungmetoden då? 

Den här hämtad frågan yogan och du gör så här! 

tunga

Placera tungspetsen vid dina framtänder och låt den vara kvar där under hela övningen. Du kommer att andas in och ut via munnen runt tungan. 

1. Andas ut genom munnen och gör samtidigt ett ”whoosh”-ljud.

2. Stäng munnen och andas tyst genom näsan och räkna till fyra. 

3. Håll andan i sju sekunder. 

4. Andas ut genom munnen och gör åter ett ”whoosh”-ljud. Räkna till åtta. 

5. Nu har du gjort ett andetag. Upprepa detta ytterligare tre gånger för totalt fyra upprepningar av andetag. 

Obs! Andas alltid in lugnt genom näsan och ut genom munnen. Tungspetsen ska hela tiden stanna i gommen. Att andas ut tar dubbelt så lång tid som att andas in. Om det blir på sekunden rätt hela tiden är inte det viktiga – utan förhållandet 4-7-8 är det viktiga. Skulle du exempelvis ha problem med att hålla andan så kan man snabba på det hela i stället. För att träna upp din förmåga kan du försöka göra allt långsammare. ‘

– Det ger ett mycket trevligt och förändrat medvetandetillstånd. Du kanske inte får det första gången du gör det, men det är en av fördelarna med att öva, säger doktor Andrew Weil vid University of Arizona till Telegraph.

Han tycker att man ska göra detta två gånger om dagen. Detta för att enklare somna på kvällen. 

– Efter runt fyra till sex veckor kommer du märka av underbara förändringar i kroppen. 

Dela gärna detta tips till vänner och familj, så de också kan sova och andas bättre!

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna