Det händer i kroppen om du börjar äta ingefära varje dag

Du har säkert någon gång fått berättat för dig att ingefära kan vara ett bra läkemedel för att bota diverse åkommor. Och ja, faktum är att roten på denna omtalade ört har använts som ett naturligt läkemedel i flera hundra år då den tros ha flera positiva effekter på hälsan.

Men hur bra ingefära verkligen är för kropp och knopp tror jag vi är många som inte riktigt har greppat. Flera studier vittnar nämligen om en och samma sak: direkt positiva effekter på hälsan, om det så gäller hjärtproblem eller att sätta lite fart på blodcirkulationen.

Spana bara in den här listan, där vi har samlat 9 fördelar med att äta denna superört!

1. Gör susen för hjärtat

Forskning visar att intag av ingefära kan sänka ditt kolesterol. I studien, som genomfördes i 45 dagar, deltog 85 personer med högt kolesterol – och det krävdes endast 3 gram ingefärapulver för att sänka deras kolesterolhalter krävdes endast 3 gram ingefärapulver.

Lågt kolesterolvärde kan i sin tur minska risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke.

2. Hjälper mot förkylningar

Att ta till ingefära för att lindra eller motverka förkylningar är ett sådant där gammalt husmorsknep som har levt vidare genom generationer.

Ingefära sägs vara anti-inflammatoriskt och innehåller antioxidanter, och visst, studier visar faktiskt att gingerol – den bioaktiva substansen i färsk ingefära – kan bidra till att minska risken för infektioner.

Ingefärste
Pixabay

3. Botar illamående

Att må illa så att man känner sig yr eller behöver kräkas är en riktigt obehaglig känsla.

Men även här kan superörten ingefära komma väl till användning. Enligt undersökningar kan ingefära lindra illamåendet såväl under en graviditet som efter en operation!

4. Lugnar magen

Ingefära kan inte bara lindra illamående och bota magsjuka, det är också en klassisk huskur för andra besvär med magen.

Så om du har gasbildning, problem med matsmältningen eller lider av diarré så kan ett bra tips vara att stoppa i dig lite ingefära.

5. Lindrar migrän

I en undersökning med 100 personer som led av akut migrän kunde forskare konstatera att ingefära är ett minst lika effektivt botemedel som sumatriptan, en medicin som ofta används vid behandling av migrän.

Samtidigt var bieffekterna av ingefäran lindrigare än bieffekterna av sumatriptatet. Att äta ingefära varje dag sägs också motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl.

6. Bra om du vill gå ner i vikt

Att ingefära ökar matsmältningen nämnde vi tidigare – och enligt en studie från Columbia University förbränner du cirka 43 kalorier genom att äta ingefära.

Genom att äta eller dricka örten på morgonen blir det dessutom lättare att stå emot hunger, menar studien. Ingefära kan inte göra jobbet åt dig, men visst är den ett bra komplement om du vill hålla dig i form!

7. Hjälper mot träningsvärk

Ett tufft träningspass kan ofta göra sig smärtsamt påmint i muskler och leder någon dag efteråt.

Men om du knaprar lite ingefära slipper du åtminstone den där muskelsmärtan som gör att du knappt kan lyfta ett finger. Forskning från University of Georgia visar nämligen att ett dagligt intag av ingefära lindrar muskelvärk med 25 procent.

8. Påstås öka blodcirkulationen

Känner du dig kall och frusen? Ett perfekt hjälpmedel för att tina upp kroppen kan vara, hör och häpna, att stoppa lite ingefära i mat eller dryck. Att du känner dig varmare beror på att ingefära ökar blodcirkulationer i kroppen och får blodet att strömma på.

Drick gärna ingefära i te, eller bara hett vatten, så får du värme på flera sätt. Snuva snuvan Många upplever att ingefära lindrar vid en förkylning och att det hjälper till att motverka den.

9. Lindrar mensvärk

Ett av de mer traditionella användningsområdena för ingefära är smärtlindring, så som mensvärk. I en studie fick 150 kvinnor äta 1 gram ingefärapulver om dagen de 3 första dagarna av mensen. Resultatet? Jo, ingefäran visade sig ha samma effekt som det vanliga läkemedlet ibuprofen!

10. Kan förbättra hjärnfunktionen

Studier tyder på att ingefära kan skydda mot åldersrelaterade skador på hjärnan. 

Det saknas idag effektiva behandlingar som kan motverka eller bota Alzheimers, men vissa djurstudier har visat på att antioxidanterna och de bioaktiva föreningarna i ingefära kan hämma inflammatoriska reaktioner som uppträder i hjärnan, något som kan leda forskningen framåt i jakt på ett botemedel mot Alzheimers.

Ingefära
Pixabay

Att ingefära kunde vara ett bra läkemedel hade jag hört, men att det hjälpte mot så här mycket var helt nytt för mig. Nu blir det till att fylla kylen med denna superört!

Tryck gärna på DELA-knappen nedan så att fler få ta del av denna matnyttiga information.