Expertens råd för ett finare hem: Dessa blommor får du ALDRIG duscha

Det är många saker man måste tänka på när man köper nya blommor. Alla växter kräver olika mycket omsorg, vatten, ljus och näring, och det kan vara svårt att ha koll på.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas hem & trädgård, berättar hur du ska tänka när du vattnar dina blommor.

Hon ger dessutom ett tips på vilka du kan duscha – och vilka blommor som verkligen inte tycker om det.

Ett hem med strålande blommor brukar alltid göra mig på gott humör. Inte nog med att de ger färg åt andra ganska tråkiga ytor, de får även hemmet att bli fullt av liv och ger med sig en hemtrevlig och god doft.

Vattna blommor

Hos min blomsterhandlare finns otaliga typer av växter och trots att jag föredrar att köpa mina favoriter testar jag ibland nya. Det som däremot är lite knepigt är att många växter behöver sin egen typ av omhändertagande, och det absolut främsta som kan vara svårt att hålla koll på är bevattningen.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver om driver bloggen Helenas hem & trädgård, har tidigare gett sina bästa råd kring vad man ska titta noga efter när man köper nya blommor.

Nu ger hon några viktiga råd kring hur du ska tänka på bevattning, och framför allt hur och vilka växter man kan duscha.

Foto: Newsner

De flesta växter vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Dessa bör du vattna med rumstempererat vatten men inte så pass att de blir ståendes i vatten.

– Värt att tänka på om man vattnar sin växt om den står i ytterkruka. Om  man ser att ytjorden är torr betyder det inte att växten behöver vatten. Det finns inget bättre sätt än det klassiska fingret i krukan för att känna om växten behöver vattnas, säger Helena till Newsner.

Läs fler av Helenas trädgårdstips via den här länken

Expertens råd när man duschar blommor

Precis som andra saker i hemmet blir även växter dammiga. Det är någonting de inte mår bra av, men det går snabbt att lösa genom att duscha dem i ljummet vatten. Det går även bra att torka dem med fuktig trasa, säger Helena.

Bildkälla: Shutterstock

Men däremot finns det exempel på växter du aldrig bör duscha, som helt enkelt inte mår bra av det.

– Sankt Paula med dess ludna blad den är bättre att borsta av med mjuk pensel. Näringsvattna eller gödsla med lämpligt medel beroende på växt, säger Helena och fortsätter:

– Många växter mår bra av vanlig krukväxtnäring och blomsterjord men till exempel medelhavsväxter såsom citrusträd, Kamelia med flera, där gäller det att läsa på. De vill ha låg kalkhalt och inte för högt PH-värde.

Ta del av fler av Helenas smarta trädgårdstips här!

Det kan vara knepigt med vattning av växter, men dessa tips är någonting jag verkligen tar med mig. Särskilt nu när solen börjar stråla allt mer om dagarna.

Dela gärna vidare artikeln till dina vänner om du uppskattar Helenas blomtips!