Vanliga misstaget när du köper blommor – glöm ALDRIG att titta efter detta först

När vårens solstrålar äntligen börjar dyka upp och fåglarna kvittrar i träden är det som om en lampknapp trycks på. Det finns någonting speciellt med att våren är här, och för många innebär det att piffa upp sitt hem med nya fina blommor.

Jag handlar blommor året om, men det är desto roligare att göra det när man vet att de kan leva ute antingen på balkongen eller i trädgården.

Men att välja en frisk blomma är inte alltid så lätt. Det finns däremot några smarta knep man kan ta till. Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas hem & trädgård, berättar vad du ska tänka på när du köper blommor.

Att köpa nya blommor och krukväxter kan vara en långdragen process, i alla fall i mitt fall. Oftast finns det så många olika typer av vackra blommor att välja mellan och ibland slutar det med att jag köper alldeles för många.

Tips när du köper blommor

Men å andra sidan, vem älskar inte ett hem med blommor som skapar en trivsam stämning och dessutom ger färg till annars tråkiga väggar och golv?

Bildkälla: Shutterstock

Oavsett var man köper sina blommor finns det många saker man bör tänka på.

Expertens tips: Detta ska du tänka på

Det man inte vill är att de ska vara sjuka eller ha skadedjur, som tar sig in i hemmet eller trädgården och kan sprida sig vidare till andra växter.

Ibland kan det däremot vara knepigt att veta exakt vad man bör kolla efter. Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas hem & trädgård, berättar att det finns många knep man kan ta till för att se till så att du får hem friska och fräscha blommor.

– När man köper nya växter så gäller det att välja exemplar med omsorg, säger Helena till Newsner och fortsätter:

– Lyft gärna upp plantan ur krukan för att syna rotsystemet. Ser det friskt och rejält ut? Spana efter till exempel hoppstjärtar i jorden. De är vita små  djur som försvagar plantan genom att äta på rötterna.

Läs fler av Helenas trädgårdstips via den här länken

Spana efter hoppstjärtar i jorden när du köper nya växter. Bildkälla: Shutterstock

Många krukväxter står även i en plastförpackning när man ska köpa dessa.

Skadedjur och dålig jord

Gör den det så rekommenderar Helena att du försiktigt trycker under krukan så att du får ut den något ur förpackningen. På så sätt kan du se om vissa angripna blad eller möglig jord kan dölja sig, oavsett om växten ser fin ut vid första anblicken.

När du väl köpt dina krukväxter eller blommor, vill Helena påminna om att tänka på temperaturskilladen.

– Slå in den i papper beroende på årstid eller stark vind, säger Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som tidigare tipsat om att bland annat täcka kryddodlingar i plastfolie.

Ta del av fler av Helenas smarta trädgårdstips här!