Experterna: Så har du tvättat håret fel hela ditt liv

Det kanske inte låter så komplicerat, det här med att tvätta sitt eget hår, men det finns faktiskt väldigt mycket att tänka på som många inte vet.

Vet du själv hur ofta, hur noggrant, hur länge och hur varmt ska du egentligen tvätta ditt hår? Nja, du är inte ensam om att ha superkoll på vad som är rätt och fel – så därför ska vi ge dig hjälp på vägen. Genom att tvätta håret på rätt sätt kommer du snabbt märka stor skillnad på hårets välmående.

Vi har gått till botten med problemet och använt internet till att ta fram de bästa tipsen till att tvätta håret på rätt sätt. Till hjälp har vi bland annat använt intervjuer med erfarna frisörer som vet vad de pratar om.

Så ofta ska du tvätta

Hur ofta man ska tvätta beror faktiskt på vad man har för typ av hår. Tunt, tjockt, lockigt eller rakt – ja, det några faktorer som bestämmer hur tätt du ska tvätta håret.

Mariana Dehlin, med 30 års erfarenhet av frisöryrket, tipsar:

– Tjockt hår kan tvättas var tredje eller var fjärde dag. Har du tunt fint nordiskt hår så rekommenderar jag att du tvättar det varannan eller var tredje dag, säger hon till Metro.

Lockigt hår är hårtypen som man kan vänta längst med att tvätta. Fyra till fem dagar mellan varje tvätt rekommenderar Dehlin.

Ett tips här är att göra upp en plan för varje månad där du väljer vilka dagar håret ska tvättas – på så sätt undviker du att skada håret genom att tvätta för ofta.

Så tvättar du

Ta shampooflaskan, pressa ut lämplig mängd i din hand – och gnugga in i håret. Ja, så lätt kan det vara, men då har man inte tänkt på vad som faktiskt är rätt.

– Schampoo ska läggas in så skonsamt att du inte ska behöva reda ut håret efteråt, menar Dehlin. Att alltså gnugga in shampoo hårt och skoningslöst i håret gör dig ingen nytta utan snarare tvärtom. Under tvätten shamponerar man håret varsamt två gånger och om det löddrar så är håret rent.

En annan sak man bör tänka på är att om man använder man conditioner så är det väldigt viktigt att inte gnugga in denna i hårbotten. Om man har hår som sträcker sig nedanför axlarna rekommenderar den här sajten att man använder conditioner före shampoo.

Val av shampoo

Många anser att doften är viktigast när man ska välja vilket shampoo som ska tvätta håret och självklart är det viktigt – men det finns betydligt mer att tänka på. På nästan alla flaskor kan man läsa vad shampot är framtaget till för hårtyp.

Det stora problemet i detta är att många faktiskt inte vet vad man har för typ av hår och då står man ju där ändå – utan att veta vilket shampoo som är bäst lämpad för dig.

Tips: nästa gång du är hos frisören – fråga om din hårtyp och vilket typ av shampoo du bör välja för att på det bästa och mest skonsamma sättet tvätta just ditt hår.

Tänk på temperaturen

Ja, även temperaturen på vattnet du tvättar håret i spelar roll. Vattnet i duschen ska vara varmt, inte hett. Problemet med hett vatten är att det ökar mängden fett som utsöndras av din hud och därmed blir håret även fett snabbare.

En temperatur på ca 40 grader fungerar bäst – då behöver du inte frysa och samtidigt duschar du skonsamt.

Torka INTE håret med handduk 

Vi alla gör det men få vet att man inte ska göra det. Ja menar, hur ska man annars få håret torrt efter en dusch?

Issie Chrurcher, brittisk frisör, förklarar till Dailymail.

– Att torka håret med handduk skapar friktion som kan skada håret och därmed göra det torrt och livlöst.

Låter man istället håret lufttorka så tar det ingen skada vilket leder till ett fräschare hår.

Har du bättre koll nu? Dela med dig till dina vänner så att de också får ta del av dessa smarta tips!