Familjen förvandlar deras lilla bakgård till en helt naturlig pool.

De flesta människor drömmer om att ha en egen pool. En liten privat oas där du själv kan fly vardagsstressen och njuta av solen, eller en plats där vänner och familj kan samlas för avkoppling. Men att ha en pool i din egna trädgård kan också ha sina nackdelar. Den tar upp mycket utrymme, passar inte alltid in så bra i övriga naturen och sedan behöver du ofta massa kemikalier för att hålla vattnet rent. Det finns dock en hel del häftiga och mer naturtrogna alternativ, som när den här familjen i Schweiz beslutade sig för att bygga sin egen pool. Pappan i familjen lade ut sitt projekt på Imgur och jag måste säga att förvandlingen av denna lilla gräsplätt tog mig med häpnad. Poolen är skapad av helt naturliga material och har ett miljövänligt filtrering- och rengöringssystem, så inga starka kemikalier behöver användas. Visst blir man sugen på att ta ett dopp här?

pool-1-850x552

När projektet startade 2011 såg familjens bakgård inte mycket ut för världen. Första steget var att rita platsen där poolen skulle ligga. Den svartskissade rektangeln skulle vara det djupare området, medan den vita linjen markerar vad som skulle bli kanten av dammen.

Om det verkar förvirrande? Oroa dig inte, snart blir det glasklart.

pool-2-850x554

Nästa steg var att köra fram grävskopan och börja jobba.

pool-3-850x554

I takt med att trädgården grävdes ut, drogs rör till filtreringssystemet, som placerades i garaget.

pool-4-850x552

När utgrävningen var klar, var det dags att lägga över en slags filt. Som ni kan se tar poolen upp en stor del av familjens trädgård.

pool-4.5-850x566

Därefter lades en presenning över filten, för att hålla vattnet i poolen och inte tillåta det att sippra ned i marken omkring.

pool-5-850x553

Nästa steg var att fylla poolen med stenar och grus, ingen lätt uppgift.

”Vi var fem grabbar som arbetade runt åtta timmar för att fixa detta, vi var dödströtta när solen gick ned”, skriver pappan i familjen. VonBubenberg säger.

pool-6-850x568

När ”väggarna” var klara, behövdes också sten i botten av poolen.

pool-6.1-850x566

Den lilla rektangel fylldes sedan med vattnet. Men det är inte klart än…

pool-6.2-850x566

I stället fyllde de på ännu mer vatten, så att det tippade över och fyllde hela området med vatten. På så sätt skapades en naturtrogen damm, där de som inte är sugna på ett dopp bara kan gå dit och bara svalka fötterna.

pool-6.3-850x566

Eftersom projektet tog ganska lång tid fick bygget läggas på is under vinterhalvåret. Familjens katt var dock noga med att inspektera så allt gick rätt till…

pool-7-850x551

I stället för att använda ett traditionellt filtreringssystem, renas allt vatten i garaget.

Vattnet passerar genom en serie av material, från finkornigt grus till skum, innan det pumpas in i dammen. Dessutom är vattnet behandlat med UV-ljus och en miljövänlig kemisk förening, som stoppar tillväxt av alger och bakterier.

pool-8-850x553

Lamporna var också installerats i den djupare delen av poolen.

pool-9-850x552

Familjen har också smyckat ut poolen med några läckra detaljer. Du kan exempelvis se en fontän, längst till höger.

pool-10-850x553

Våren 2012 var det dags för nästa fas. Familjen ville inte bara ha en vacker damm, de ville också ha en veranda där de kunde sitta och njuta av sin nya pool.

pool-11-850x551

Trädäcket gör så att familjen kan sitta nära poolen och blicka ut över vattnet.

pool-12-850x554

Det sträcker sig längs hela dammen, så det finns gott om ställen att sitta på.

Bildkälla: Imgur/VonBubenberg

pool-13-850x554

Visst är det en fantastiskt plats? Dela gärna så att fler kan inspireras och njuta av denna naturtrogna hemmapool!