Familjen samlade på sig gamla slitna lastpallar och förvandlade dem till ett vackert golv i hemmet.

Vi människor tycker om att samla ihop ett stort släp och åka iväg för att slänga gammalt bråte på soptippen eller i en stor brasa. Det vi sällan tänker på innan vi gör detta är att vårt bråte faktiskt ofta skulle kunna användas till något kreativt – och i många fall helt annorlunda. Något som man verkligen borde ägna eftertanke åt innan det slängs är gamla lastpallar. De kan användas till många finurliga grejer och ofta är lastpallar ett bra substitut till dyra brädor när ett hemmabygge ska ta fart. Men när jag såg den här familjens projekt blev jag helt mållös – jag har då aldrig sett något liknande. De förvandlar nämligen lastpallarna till ett praktiskt trägolv, först i vardagsrummet och sedan i köket. Vänta bara tills du ser slutresultatet, detta är så vackert!

Hela projektet startade med att familjen, som behövde renovera sina golv, lyckades få tag på gratis lastpallar som hade använts till att transportera kokosolja. Detta var perfekt eftersom hela renoveringsprojektet behövde bli så billigt som möjligt.

golv1

Efter att ha samlat på pallar i månader var det till slut dags att sätta igång med hela arbetet på egen hand, utan hjälp från professionella hantverkare. Till att börja med fick lastpallarna separeras och sedan skulle alla spikar dras ut från brädorna – ett riktigt hästjobb eftersom inte en enda av de 9 000 spikarna fick sitta kvar.

golv5

golv3

golv2

Därefter var brädorna givetvis tvungna att bearbetas. Familjens vän ägde en träaffär och där fanns massa maskiner som de kunde använda för att hyvla, slipa och såga brädorna till fint skick.

golv4

Brädorna fick ett rejält lyft efter den genomkörningen!

golv7

golv6

När tillräckligt många brädor var fixade så var det bara att bege sig in i huset och riva ut det gamla golvet.

golv8

Och sedan lägga brädor på undergolvet. En…

golv9

… efter en…

golv10

… tills vardagsrumsgolvet var redo att sandas.

golv11

Hela familjen hjälpte givetvis till med projektet!

golv12

Och till slut såg det ut så här.

golv13

Även köket åkte alltså på ett golvbyte med samma lastpallar.

golv15

golv14

Projektet blev sannerligen en succé och jag är riktigt imponerad av slutresultatet – som dessutom var helt gratis. Titta bara vad vackra gamla slitna lastpallar kan bli efter lite arbete!

golv16

Bildkälla: Imgur

Tycker du att detta var smart? Gilla gärna Newsner Knep för att få fler kloka tips i ditt flöde.