Färgen på ditt öronvax kan avslöja väldigt mycket om din hälsa – detta borde alla veta

Det finns många signaler på att något inte står rätt till i kroppen – men det är inte alltid vi tänker på det.

Ta bara öronvax, som exempel. Som de flesta kroppsvätskor är det något vi sällan talar om, och vi är säkert många som inte brukar bry oss nämnvärt om vilken färg det har. Men att vara uppmärksam på öronvaxets färg och form kan faktiskt avslöja viktiga saker om vår hälsa – och om hur resten av kroppen mår.

öronvax, färg, betyder
Foto: Shutterstock

Först och främst ska det sägas, att du ALDRIG ska trycka in örontops eller andra främmande föremål i hörselgången. Dessa ska bara användas för den yttre delen av örat. Med det sagt, låt oss nu titta närmare på öronvaxets olika färger och former – och vad det kan betyda när vaxet plötsligt ändrar skepnad.

Blött, klibbigt och gult

En av de vanligaste typerna av öronvax är den klibbiga och gula. Den brukar ofta vara bra på att smörja hörselgången, och förhindra den från att bli torr och klia.

Vitt och torrt

Vitt och torrt öronvax är också vanligt. Personer som producerar mindre kroppsodör brukar ofta kunna ha denna färg på sitt öronvax. Men det kan också tyda på att kroppen lider av vitaminbrist – särskilt då koppar- eller järnbrist.

Brunt eller svart

Gammalt öronvax som har funnits länge i örat brukar ofta kunna ha en mörkare färg. Men om du upptäcker brunt eller svart öronvax, så kan det också vara ett tecken på stress och att du behöver koppla av. Svart öronvax kan också vara ett symptom på en svampinfektion i örat.

öronvax, färg, betyder
Foto: Shutterstock

Grått

Grått öronvax? Det kanske ser konstigt ut, men i själva verket är det bara ett tecken på att öronvaxet gör sitt jobb och skyddar örat – för ofta beror den gråa färgen helt enkelt bara på att det har samlats smuts i örat.

Rött/blodigt

Om du märker att ditt öronvax är rött eller blodigt så kan det vara en indikation på en skadad trumhinna eller hörselgång. Det kan också vara ett tecken på att du har fått en öroninfektion. Om du upptäcker detta, så bör du alltid kontakta din läkare för att vara på den säkra sidan.

Vätskande

Det är helt normalt att ha vätskande öronvax som rinner från hörselgången någon gång i små mängder, eftersom det betyder att örat rensas. Men om det kommer i stora mängder, så kan det tyda på att du har en skada i innerörat – eller är på väg att få en öroninfektion av något slag. Även då kan det vara en god idé att kontakta din läkare.

Illaluktande

Även illaluktande öronvax kan tyda på någon form av öroninfektion, bland annat att det kan finnas någon form av blockering i örat.

öronvax, färg, betyder
Foto: Shutterstock

Om färgen på ditt öronvax avviker någon enstaka gång så behöver du sällan oroa dig. Men om du däremot märker att ditt öronvax har ändrat till någon färg du inte är van vid sedan tidigare, och att det fortsätter så, så bör du kontakta din läkare.

Dela gärna den här informationen med dina vänner, så att de också lär sig vilka typer av öronvax man bör hålla ett extra vaksamt öga på. Kanske kan det hjälpa någon!