Fisar: 7 överraskande och hälsosamma fördelar med att släppa väder

I dagens samhälle bryr vi oss betydligt mycket mer om avskildhet än förr. Det som förr var helt naturligt att göra framför andra, till exempel att gå naken eller uträtta sina behov är nu helt otänkbart.

Att släppa sig, prutta, fisa, släppa väder eller fjärta oavsett vad du kallar det är även de något du helst inte gör i närheten av någon annan. Även om det är helt naturligt och någonting som alla gör, skäms vi om vi råkar släppa oss bland folk.

Dock kan våra pruttar säga mycket om vår kropp och om hur vi mår.

När vi äter och kroppen tar hand om näringsämnen vi behöver, blir gas en oundviklig biprodukt skriver Tony Rehagen på WebMD

Faktum är att det är värre att inte släppa sig än att göra det. Här kommer en lista på varför du bör släppa dig och vad du kan vara uppmärksam på.

LittleThings

1. Minska känslan av uppblåsthet

Har du ont i magen efter att du ätit kan en liten fjärt göra stor skillnad.

Det är aldrig kul att känna sig svullen speciellt inte när du knappt kan knäppa jeansen. Det kanske inte är farligt men ack så irriterande.

Studier visar att det bero på att kroppens celler behåller mer vatten än vanligt, men det kan även bero på gas som väntar på att få komma ut. Ett mycket enkelt sätt att bli av med uppblåstheten är helt enkelt att lätta lite på trycket.

LittleThings

2. Bra för tjocktarmen

Kommer du ihåg när mamma sa åt dig att inte gå och hålla inne på fjärtarna för länge? Ett bra råd som fortfarande bör tas på största allvar. Att hålla inne sina pruttar under en längre tid kan rent av vara skadligt.

Givetvis är det inte farligt att hålla sig en liten stund för att undvika obekväma situationer, men det kan det ha en dålig inverkan på tarmen om du redan lider av matsmältningsproblem skriver Woman’s Heath.

LittleThings

3. Ett mycket bra varningssystem

Att fisa är en av kroppsfunktioner som du helt enkelt inte kan bli av med, oavsett hur mycket du försöker.

Även om det hade varit skönt att slippa ibland så kanske du kommer vara tacksam när du inser att dina fisar kan förutspå allvarliga problem med din hälsa. Extremt dålig lukt, ovanligt mycket gas och konstig smärta när du fiser kan vara tecken på att du behöver uppsöka läkare. Symptomen kan uppkomma både om du är laktosintolerant eller i värsta fall vara ett tecken på tjocktarmscancer.

LittleThings

4. Lukten kan göra dig gott

Ja, du läste rätt, att lukta på dina pruttar kan faktiskt vara bra för dig.

Det låter kanske helt galet men studier indikerar att föroreningarna vi producerar i våra mökar, vätesulfid kan skydda oss mot framtida sjukdomar.

Den illaluktande gasen är giftig, och blir farlig i stora mängder men i små mängder kan den svälta skadliga celler och förhindra framtida sjukdomar som stroke och hjärtattacker.

LittleThings

5. Hjälper dig uppnå en balanserad diet

Alla behöver en balanserad kost för att må bra, och dina fisar kan hinta om vad du behöver. Olika produkter ger olika sorters gas. Om du till exempel fiser väldigt sällan kan du behöva äta mer fibrer, medan om du äter för mycket rött kött kan ge dig mycket illaluktande pruttar skriver Woman’s Health.

LittleThings

6. Ger indikationer på en glad mage

Nu ska ni få veta en lite ovanlig sanning, glada människor pruttar mer.

Med andra ord är det ett ganska enkelt sätt att må lite bättre.

Olika livsmedel kan bidra till en effektivare matsmältning, till exempel blomkål, vitkål och brysselkål. Enligt NPR kickar dessa grönsaker igång dina tarmbakterier, och en bra matsmältning innebär också mer gas.

LittleThings

7. En stor lättnad

Även om ingen vill erkänna det finns det få saker som är så lättande som att äntligen få släppa en riktig brakare som du gått och hållit på länge.

Att gå och knipa kan leda både till att du blir sur, korthuggen och obekväm.

Är du förvånad över allt du precis läst? Det var jag, och även om jag fortfarande tycker pruttar är någon man gör i enskildhet så ska jag definitivt vara lite mer uppmärksam på mina fjärtar.

Dela gärna detta med vänner och familj, jag lovar att de kommer att känna sig lättade efter att ha läst detta.