Hål i favorittröjan? Glöm nål och tråd – titta bara på denna geniala lösning

Jag tror de allra flesta känner igen sig i känslan. Man ska precis dra på sig den där favorittröjan som så ofta kommer till användning – när man plötsligt upptäcker att det har blivit ett hål i plagget. Ve och fasa!

Visst, det går ju alltid att försöka återuppliva tröjan med nål och tråd, men i sanningens namn blir det sällan snyggt och snart måste man göra den dystra insikten att det är dags att gå vidare.

Eller?

Faktum är att det finns ett genialt knep som kan ge nytt liv åt favorittröjan – och du behöver inte ens dra fram symaskinen!

Processen tar inte mer än 10 minuter men det kanske kan kännas lite krångligt i början, mest för att du behöver hitta rätt produkter i tygaffären. Men när du väl har allt på plats… då ska du snart se att det där hålet är som bortblåst!

Du behöver:
En tröja med ett hål (funkar bäst om hålet är mindre än 5 millimeter)
Strykjärn och strykbräda
Påstrykningsbart fållband
Mellanlägg
Bakplåtspapper
Sprayflaska med vatten
Vit tygbit

1. Vänd tröjan ut-och-in, lägg den på strykbrädan och dra med strykjärnet över det område som har ett hål. Använd sedan fingrarna och peta ihop trådarna runt omkring så de täcker hålet.

Bildkälla: Youtube

2. Flytta tröjan från strykbrädan och lägg den istället på en bit bakplåtspapper. Detta blir ett slags skydd som säkerställer att ingenting fastnar på tröjan.

Bildkälla: Youtube

3. Klipp nu ut en liten del påstrykningsbart fållband (som du kan köpa i många tygaffärer). Lägg på hålet och placera sedan en lite större bit med mellanlägg (som du hittar i samma affärer) ovanpå.

Bildkälla: Youtube

4. Sätt strykjärnet på ulltemperatur. Lägg en vit tygbit ovanpå tröjan utan att röra till något. Fukta med en sprayflaska vatten och ställ sedan försiktigt ner strykjärnet på tygbiten i ungefär 10 sekunder.

Bildkälla: Youtube

5. Ta bort tygbiten och vänd tillbaka tröjan så den är åt ”rätt” håll. Om du märker att de lösa trådarna inte har dragits ihop så kan du återigen trycka lite med fingrarna och sedan med strykjärnet som i steg 1.

Bildkälla: Youtube

6. Det kanske krävs några försök första gångerna, men när du väl lyckas… så har hålet försvunnit!

Bildkälla: Youtube

En gång till? Titta gärna på videon!

Tänk om jag hade vetat om det här knepet tidigare – det blir ju så mycket bättre än om man sitter med nål och tråd.

Dela gärna vidare till någon som skulle uppskatta detta smarta knep!