Han bygger en vacker rabatt i flera trappsteg som hela grannskapet kan ta del av.

När jag går ut för att fixa och dona i trädgården så brukar bara timmarna springa iväg. Det är ett trivsamt nöje och det är inte minst kul att se resultatet när växter och grönsaker äntligen börjar få liv och gro till sig. Men om man har gröna fingrar och tycker om att hålla på i trädgården så ska det gärna också finnas mycket utrymme – och det är inte alltid det gör det, speciellt inte om man bor trångt med en liten trädgård. Men då går det ju alltid att göra så här. En familj var fast bestämda om att de ville ha en rabatt att odla i, men de visste inte riktigt vart den skulle få plats – tills de fick den här briljanta idén.

Familjen bestämde sig för att bygga sin rabatt mellan trottoaren och gatan framför huset – eftersom det var den soligaste ytan på tomten. Inte helt dumt i och för sig, eftersom grannarna då skulle kunna se deras växande grönska. Men med begränsat utrymme även där så var det första, viktiga steget att mäta upp så att rabatten precis skulle få plats.

knep1
Bildkälla: Imgur

Steg 2: Att gräva! För att få en platt yta grävde de upp allt gräs.

knep2
Bildkälla: Imgur

Nästa steg var att göra grunden till rabatten. Den byggdes med cederträ som fanns i garaget.

knep3
Bildkälla: Imgur

När allt satt på plats så hämtade de grannarna som fick agera bärhjälp. Nu skulle ramen ut till gräsplätten framför huset.

knep4
Bildkälla: Imgur

För extra stabilitet grävde de ut små hål där grunden till rabatten skulle stå. Sedan sattes lådorna på plats.

knep5
Bildkälla: Imgur

I botten av rabatten placerade de kartong för säkerhets skull…

knep6
Bildkälla: Imgur

… och efter att ha byggt ännu mer på höjden så öste de på med jord.

knep7
Bildkälla: Imgur

På den lägsta nivån av rabatten stärkte de stabiliteten ytterligare med skenor i de fyra hörnen. Slutligen öste de på med mer jord och kompost.

knep8
Bildkälla: Imgur

Klart! Tomater och bönplantor har redan börjat växa och nu kan såväl familj som grannar skåda en rabatt utöver det vanliga. Elegant!

knep9
Bildkälla: Imgur

Detta är ett sommarprojekt som jag gärna tar mig an – så himla läckert! Dela gärna vidare om du känner någon som gillar att hålla på i trädgården och skulle uppskatta detta knepet.