Han sätter vinkorkar på en lampskärm. Resultatet? Så otroligt läckert!

Jag brukar ofta samla på mig grejer som kan tyckas sakna värde. En typisk sådan sak är vinkorkar. Jag gör aldrig något speciellt med dem – men jag har inte hjärta nog att slänga dem eftersom jag alltid tänker att någon gång, då kommer de att komma till användning. Nu har jag äntligen hittat ett knep som känns klockrent för mina vinkorkar. HouseholdHacker har nämligen plockat fram 7 olika, intressanta sätt för att använda dem till något produktivt. Om du inte vill ha resultaten själv så är det ju i alla fall enkla och roliga julklappar att slå till med så här sista dagarna före jul. Min favorit är lampskärmen – den är så snygg att jag definitivt kommer göra en och ha i vardagsrummet.

1. För att sätta upp tavlor
Skär ut ett litet hål i botten av korken, spruta dit lite lim och tryck fast ett häftstift med spetsen utåt. Tryck sedan fast flera korkar i hörnen av exempelvis ett foto, och sätt upp det på väggen. Busenkelt!

kork1.2

kork1.1

2. Luffarschack
Ännu enklare. Skär en kork i tio bitar, ta fram en tuschpenna och rita kryss på ena hälften samt ringar på andra hälften. Ta en papperstallrik, rita upp spelplanen och vips så har du ett bra tidsfördriv med släktingarna över jul.

kork2.2

kork2.1

3. Kylskåpsmagneter
Dela korken på hälften, limma på undersidan av de två korkbitarna och fäst magnetbitar. Räcker så.

kylskap3

kork3.2

kork3.1

4. Korkunderlägg
Varma kastruller eller stekpannor men slut på korkunderlägg? Det löser du med ett gäng vinkorkar. Bestäm storleken på underlägget, ta en stålbit som kan hålla ihop det och ställ korkar inuti.

kork4.3

kork4.2

kork4.1

5. Bildhållare
Ta en kork och skär av hälften så du får en platt undersida. Gröp ur ett rektangulärt hål på den runda delen av korken, och sätt i ditt foto. Biten du gröpte ur kan du nu trycka dit igen för att hålla fast bilden.

kork5.2

kork5.1

6. Dryckesunderlägg
Köp billiga ramar. Skär korkarna så att de får en platt undersida. Limma fast dem så att de täcker insidan av ramen. Klart!

kork6.3

kork6.2

kork6.1

7. Lampskärm
Ta en enfärgad lampskärm och räkna ut hur många korkar du kommer att behöva. Sedan samma gamla vanliga visa: dela korkarna på hälften så att de får en platt undersida och limma fast dem på lampskärmen tills de täcker hela. Svårare än så är det inte – men herregud så läckert!

kork7.3

lampskarm_visning

Här är klippet från när HouseholdHackers tillverkar prylarna:

Gilla gärna om du också tycker att det här var smart.