Han staplar Coca cola-flaskor upp och ner på staketet. 1 år senare har hans trädgård förvandlats till något otroligt vackert.

Här är ett briljant knep: en trädgård med ”flasktorn”. Inte nog med att denna teknik är enkel och billig, den är också bra för miljön och du behöver inte ens ha gröna fingrar. Flaskorna placeras längs med en en husvägg, ett staket eller en häck. Det går att variera antalet flasktorn i all oändlighet, beroende på hur mycket plats du har och hur mycket du vill odla. Den här metoden är extra bra eftersom den kan användas var som helst i världen, både på landet och i städer – till exempel på balkongen. Den behöver inte mycket utrymme alls.  

Mannen bakom flasktornen är Willem van Cotthem, en professor från Belgien med en examen i botanik. Han dokumenterade sin egen konstruktion med flaskor 2011-2012, där han staplade gamla plastflaskor längs ett staket. Sedan planterade han frön, staplade fler flaskor och planterade mer frön i en successiv process.

Bildkälla

bild4

bild8

bild5

Efter bara ett år hade trädgården totalt förvandlats till en lummig trädgård – fylld med grönsaker och örter.

Bildkälla

bild7

Dela gärna detta vidare, så att fler kan se hur enkelt det går att skapa en lummig trädgård eller balkong. Effektivt och hållbart!

Bildkälla

bild1

I videon nedan kan du se hur van Cotthems trädgård utvecklades. En mer detaljerad beskrivning om exakt hur du går till väga med flasktornen ser du här. Där beskrivs det hur du staplar flaskorna, planterar och vattnar.

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna