Han sticker en gaffel i dörrkarmen och gör ett enkelt knep som kan rädda liv.

Man ska aldrig underskatta vikten av lite frihet: ibland är det ju bara så skönt att få vara ensam, medveten om att ingen kan tränga sig på och störa. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Många dörrar till rummen du befinner dig i saknar lås, alternativt att låset är trasigt, och i vissa byggnader kan toaletten vara den enda fristaden när du vill slippa undan omvärlden för en sekund. Ja, om nu toaletten har ett fungerande lås, vilket inte alltid heller är fallet. Men med det här busenkla knepet kan du lösa problemet. Du kan nämligen göra ett hemmagjort lås – med hjälp av en helt vanlig gaffel. Det må låta löjligt, men detta knepet kan potentiellt sett alltså vara en livräddare om du en dag skulle stå inför en riktigt obehaglig situation där du skulle behöva låsa in dig i ett rum som saknar vanligt låshus på dörren. Med andra ord: de små sakerna kan betyda mer än du tror.

Innan vi börjar ska jag bara passa på att uppmärksamma er på följande: gaffeln bör för det första ha ganska långa spetsar och för det andra bör handtaget inte vara för tjockt. Annars kan det bli problem längs med vägen!

1. Sätt gaffeln i dörrkarmens hål. Måla sedan med en tuschpenna där gaffeln möter kanten. När du tar ut gaffeln ser du då hur djupt hålet är.

gaffel1.2

gaffel1.1

2. Lås fast gaffeln i ett skruvstäd vid den målade kanten från tuschpennan. Ta sedan en hammare och slå på gaffelns tuschpennekant så att toppen av gaffeln böjs till 90 grader.

gaffel2.3

gaffel2.2

gaffel2.1

3. Lås fast gaffeln i handtaget. Ta fram en såg och kapa av den främre delen av gaffeln enligt bilden nedan.

gaffel3

4. Testa nu så att handtaget kan passa in i gaffelns springor. Om handtaget är för tjockt så är det bara att ge sig på det med en fil, alternativt att börja om med en gaffel som har smalare handtag.

gaffel4

5. Sätt in gaffelns 90 grader böjda del i dörrkarmen och stäng sedan dörren.

gaffel5.2

gaffel5.1

6. Stick handtaget genom springorna på gaffeln.

gaffel6

7. Klart. Nu kan ingen utomstående inkräkta på din frihet!

gaffel7

Titta gärna på den här videon för att få en tydlig steg-för-steg-guide:

Tycker du att detta var smart? Gilla gärna Newsner Knep för att få fler liknande texter i ditt flöde.